Piščanec v belem vinu (Hong am reisleck)

  • 16.05.2013
  • Enostavno
  • 6
  • 45 min

Piščanec pripravljen na kontinentalni način flambiran s francoskim konjakom in v kremni omaki bo izvrstno postrežen z njoki in šampinjoni.

Sestavine

  • 75 g masla
  • 1-1,2 kg piščanca (bedrce in fileji)
  • muškatni orešček
  • 30 ml Cognaca (konjaka)
  • 1 čebula (120 g)
  • 1 strok česna
  • 250 ml belega vina (Rizling)
  • 1 žlica Vegete
  • 1 kg zmrznjenih njokov
  • 1 žlica pšenične gladke moke
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 200 g gob (šampinjoni, shitake...)
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja

Priprava

  1. 1.
    V manjši posodi raztopite maslo.
  2. 2.
    Piščancu, narezanemu na kose dodajte muškatni orešček in ga popecite na segretem maslu, da dobi zlatorumeno barvo.
  3. 3.
    Zalijte s konjakom in flambirajte.
  4. 4.
    Potem dodajte sesekljano čebulo in česen, zalite z vinom in posujte z 1 žlico Vegete.
  5. 5.
    Pokrito dušite na zmernem ognju okrog 30 minut, po potrebi zalijte z vodo.
  6. 6.
    V večji posodi s slanim kropom skuhajte njoke. Kuhani so, ko priplavajo na površino.
  7. 7.
    Gobe narežite in popecite v manjši ponvi na segretem olju. Dodajte sol in poper.
  8. 8.
    Na koncu potrosite jed s sesekljanim peteršiljem.

Serviranje

Dokončano jed posujte s sesekljanim petršiljem. Na servirni krožnik zložite piščanca v omaki, dodajte popečene gobe in kuhane njoke ter postrezite.

Majhna skrivnost

Moko, smetano in rumenjak zmešajte in vkuhajte v jed na koncu kuhanja. Na ta način dobite še bolj fino in kremasto omako.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 768 / 3.210 - -
Maščobe g 44,85 - -
Ogljikovi hidrati g 35,47 - -
Vlaknine g 2,55 - -
Beljakovine g 45,20 - -
Natrij g 2,08 0 0
Vitamin A μg 1.232,95 31 25
Niacin (viamin B3) mg 22,21 159 111
Pantenonska kislina mg 3,30 47 47
Kalij mg 857,27 23 23
Kalcij mg 98,25 10 10
Fosfor mg 460,54 58 58

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)