Piščanec po grško

  • 28.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 70 min

Jed z mladim krompirjem, piščancem in svežim paradižnikom, pripravljena na grški način s sirom feta, bo razveselila vaše goste, sirtaki pa bo ustvaril pravo grško vzdušje.

Sestavine

  • 750 g mladega krompirja (bolj drobnega)
  • 8 manjših piščančjih krač (približno 800 g)
  • 1 žlička rdeče paprike
  • 100 g čebule
  • 200 g sveže rdeče paprike
  • 2 stroka česna
  • 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (390 g)
  • 60 g črnih oliv
  • 1 žlica nasekljanega svežega origana
  • 120 g sira feta
  • Sol
  • Poper

Priprava

  1. 1.
    Krompir olupite in stresite v slano vodo. Ko voda zavre, ga kuhajte še 5 minut, nato ga odcedite.
  2. 2.
    V večjo posodo dajte piščančje krače, posujte jih z rdečo papriko in premešajte. Dodajte čebulo, na rezine narezano rdečo papriko, krompir, stisnjen česen, prelijte z olivnim oljem, posujte z vegeto in vse skupaj dobro zmešajte.
  3. 3.
    Krače razporedite v model za peko in postavite v pečico. Pecite jih 30 minut na 200 °C. Nato jih vzemite iz pečice, prelijte s paradižnikom, dodajte olive in jih pecite še približno 15–20 minut.

Serviranje

Pečene krače posujte z nastrgano feto, nasekljanim origanom in postrezite.

Nasvet

Če želite pekočo različico, dodajte 1–2 narezana pekoča feferona ali čili.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 787 / 3.290 - -
Maščobe g 42,01 - -
Ogljikovi hidrati g 49,94 - -
Vlaknine g 10,31 - -
Beljakovine g 55,60 - -
Natrij g 4,70 0 0
Vitamin A μg 3.220,63 81 64
Vitamin D μg 34,80 17 17
Niacin (viamin B3) mg 27,04 193 135
Pantenonska kislina mg 3,82 55 55
Kalij mg 2.298,19 62 62
Kalcij mg 354,32 35 35
Fosfor mg 637,22 80 80

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)