Piščanec à la Kijev

  • 29.11.2004
  • Srednje
  • 4
  • 60 min

Še en način kako lahko navaden piščanec, če vanj damo malo masla z začimbami, celo brez veliko napora in umetnosti, postane zanimiva, okusna in nova, zraven pa še mednarodno sprejeta jed.

Sestavine

  • 2 kom piščančjih prsi
  • sol
  • limonov sok
  • olje za praženje
  • Za začinjeno maslo:
  • 100 g masla
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja in drobnjaka
  • poper
  • 1 žlica Vegete
  • Za paniranje:
  • 3 žlice gladke pšenične moke tip 550
  • 2 jajci
  • 150 g krušnih drobtin

Priprava

  1. 1.
    Maslo penasto zmešajte, dodajte nasekljani peteršilj in drobnjak, začinite s poprom in Vegeto. Dobro premešajte in tako pripravljeno maslo oblikujte v tanki valj. Zavijte v folijo in dajte v hladilnik, da se strdi.
  2. 2.
    Piščančji file (4 zrezke) na rahlo potolcite, malo posolite in nakapljajte z limonovim sokom.
  3. 3.
    Shlajeno maslo razrežite na štiri kose. Na vsak zrezek dajte po en kos masla in zvijte zrezke v obliko rulade.
  4. 4.
    Povaljajte jih v moko, stepena jajca in drobtine ter dajte cvreti v vroče olje za 10 minut.

Serviranje

K pohanemu piščancu kot prilogo postrezite rizi-bizi ali pražen krompir.

Nasvet

Maslo, pripravljeno na ta način lahko uporabite kot dodatek k raznim pečenim zrezkom.

Majhna skrivnost

Da se vam meso ne bi odvijalo ali odpiralo, ga prej dobro stanjšajte s kuhinjskim tolkačem.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 547 / 2.286 - -
Maščobe g 38,79 - -
Ogljikovi hidrati g 13,52 - -
Vlaknine g 0,55 - -
Beljakovine g 35,04 - -
Natrij g 6,57 0 0
Vitamin A μg 941,72 24 19
Vitamin D μg 30,80 15 15
Vitamin C mg 5,19 7 6
Niacin (viamin B3) mg 21,52 154 108
Kalij mg 308,34 8 8
Kalcij mg 38,82 4 4
Fosfor mg 266,60 33 33

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)