Piščančji file v okusni medeteranski omaki

  • 07.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 25 min

Piščančje palčke, dušene z grahom, zalite s pretlačenim paradižnikom in postrežene z njoki, posutimi z naribanim sirom, vas bodo navdušile z lahkim in klasičnim okusom.

Sestavine

  • 600 g piščančjega fileja
  • 200 g zamrznjenega graha Podravka
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 200 ml pretlačenega paradižnika Podravka
  • 100 ml belega vina
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 1 kg njokov
  • sol
  • poper
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju popecite na palčke narezan piščančji file, da postane zlate barve. Dodajte stisnjen česen in grah, na hitro podušite ter zalijte s pretlačenim paradižnikom.
  2. 2.
    Dodajte eno žlico Vegete in vino ter dušite 5–10 minut. Po potrebi solite, poprajte, posujte s peteršiljem in postrezite.

Serviranje

Kot prilogo postrezite kuhane njoke, posute z naribanim sirom.

Nasvet

Če želite bolj gosto omako, dodajte eno žličko Gussnela, ki ste ga zmešali z malo vode.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 818 / 3.419 - -
Maščobe g 42,58 - -
Ogljikovi hidrati g 42,67 - -
Vlaknine g 7,76 - -
Beljakovine g 42,67 - -
Natrij g 4,24 0 0
Vitamin A μg 2.612,51 65 52
Vitamin D μg 18,00 9 9
Niacin (viamin B3) mg 26,85 192 134
Pantenonska kislina mg 1,71 24 24
Kalij mg 1.301,13 35 35
Kalcij mg 115,48 12 12
Fosfor mg 461,16 58 58

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)