Pisana poletna pica

  • 20.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Priljubljeno jed lahko pripravite na še en očarljiv način, z mešanico raznovrstne zelenjave, pikantnih začimb in tunine.

Sestavine

  • Za testo:
  • 1 mešanica za testo za pizzo (400 g)
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 200–250 ml vode
  • 4–5 žlic olja
  • Za omako:
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih s kaprami in origanom (500 g)
  • 150 g mocarele
  • 1 zelena paprika
  • 2 pločevinki tunine solate Eva Mexicana (2 X 115 g)
  • 80 g zelenih oliv

Priprava

  1. 1.
    Mešanico za testo zmešajte s kvasom, postopoma dolivajte mlačno vodo in olje ter zamesite testo. Testo pustite vzhajati približno 15 minut.
  2. 2.
    Nato ga razvaljajte in položite na namaščen model za peko (40 x 30 cm). Po testu razporedite nasekljan paradižnik, narezane olive, mocarelo in na kolobarje narezano papriko.
  3. 3.
    Pico pecite približno 15 minut na 220 °C.

Serviranje

Po pečeni pici razporedite tunino solato in postrezite.

Nasvet

Pico lahko spečete tudi v okroglem modelu ali preprosto na papirju za peko.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 834 / 3.486 - -
Maščobe g 34,62 - -
Ogljikovi hidrati g 89,76 - -
Vlaknine g 4,99 - -
Beljakovine g 39,80 - -
Natrij g 2,78 0 0
Vitamin A μg 1.121,10 28 22
Vitamin D μg 137,64 69 69
Niacin (viamin B3) mg 22,33 159 112
Pantenonska kislina mg 0,98 14 14
Kalij mg 638,92 17 17
Kalcij mg 351,57 35 35
Fosfor mg 530,70 66 66

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)