Pikantni puranji zrezki

  • 05.07.2004
  • Zahtevno
  • 4
  • 80 min

Puranje meso, zelo cenjeno zaradi svoje nizke kalorične vrednosti in nizke vsebnosti ‘slabega’ holesterola, vas zaradi teh lastnosti ne bo prikrajšalo za gurmanske užitke. Da bi bilo meso še bolj aromatično, zrezke marinirajte že dan prej.

Sestavine

  • 600 g puranjega fileja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4-6 rezin tanko narezane pancete (15 g)
  • 200 g gob (bukov ostrigar)
  • 50 ml belega vina
  • 1 žlička Gussnela Dolcela
  • Za marinado:
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 žlička suhe bazilike ali 1 žlica sveže narezane
  • 2 žlički suhe mete ali 1 žlica seže narezane
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlički Vegete
  • Za prilogo:
  • 250 g čičerike
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlička narezane kumine
  • poper
  • 1 žlička Vegete
  • 3 žlice oljčnega olja

Priprava

  1. 1.
    Puranji file narežite na zrezke ter jih preko prozorne folije potolcite s kladivom za meso.
  2. 2.
    V manjši posodi zmešajte oljčno olje, meto, baziliko, limonov sok in Vegeto. Vse dobro premešajte, nato pa z mešanico z obeh strani premažite zrezke. Zrezke zvijte in vsakega posebej ovijte z rezino pancete, ki jo pričvrstite z zobotrebci.
  3. 3.
    Gobe operite in narežite na večje kose, čičeriko (ki ste jo dan prej namočili) pa skuhajte.
  4. 4.
    Pripravljene zrezke pecite na segretem olju z vseh strani. Dodajte gobe in dušite, dokler se gobe in meso ne zmehčajo. Po potrebi prilijte malo vode. Pred koncem kuhanja prilijte vino in vmešajte Gussnel, ki ste ga pred tem razpustili v 50 ml vode.
  5. 5.
    Kuhano čičeriko zdrobite s sekljalnikom, pri tem pa dodajajte vročo vodo, v kateri se je čičerika kuhala. Pire dajte v posodo, dodajte oljčno olje, kumino, poper, Vegeto in limonov sok. Premešajte in na kratko pokuhajte.

Serviranje

Pripravljene puranje zrezke z omako postrezite s čičerikinim pirejem in zeleno solato.

Nasvet

Zrezki bodo še bolj aromatični, če jih marinirate že dan prej.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 623 / 2.604 - -
Maščobe g 33,95 - -
Ogljikovi hidrati g 23,53 - -
Vlaknine g 6,16 - -
Beljakovine g 54,13 - -
Natrij g 2,02 0 0
Vitamin A μg 176,32 4 4
Vitamin D μg 56,45 28 28
Vitamin C mg 12,22 16 14
Niacin (viamin B3) mg 23,17 166 116
Kalij mg 886,82 24 24
Kalcij mg 86,26 9 9
Fosfor mg 507,78 63 63

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)