Pikanten okus poletja

  • 05.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 25 min

Dušene kapre in olive s tunino ter začinjene s pekočo papriko Vegeta so odlična pikantna kombinacija.

Sestavine

  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 80 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 pločevinka pelatov Podravka (400 g)
  • 200 ml pretlačenega paradižnika Podravka
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički Vegete pekoča paprika mix
  • 1 žlica kaper
  • 100 g zelenih oliv brez koščic
  • 1 pločevinka filetov tunine v rastlinskem olju Eva (115 g)
  • sol
  • poper
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 400 g testenin (fusili)

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olivnem olju prepražite nasekljano čebulo, da se zmehča.
  2. 2.
    Dodajte stisnjen česen, nasekljane pelate, pretlačen paradižnik, sladkor, vegeto, odcejene in splaknjene kapre ter na rezine narezane olive. Omako dušite približno 10 minut, nato dodajte na koščke natrgano tunino.

Serviranje

Po potrebi solite, poprajte, posujte s peteršiljem in prelijte preko kuhanih testenin.

Nasvet

Če želite bolj začinjeno jed, lahko v omako dodate nasekljan čili.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 345 / 1.442 - -
Maščobe g 21,29 - -
Ogljikovi hidrati g 25,95 - -
Vlaknine g 3,82 - -
Beljakovine g 13,78 - -
Natrij g 3,41 0 0
Vitamin A μg 1.291,36 32 26
Vitamin D μg 57,50 29 29
Niacin (viamin B3) mg 7,74 55 39
Pantenonska kislina mg 0,31 4 4
Kalij mg 702,34 19 19
Kalcij mg 107,53 11 11
Fosfor mg 116,00 14 14

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)