Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Petelin v vinu

  • 11.11.2005
  • Zahtevno
  • 6 – 8
  • 140 min

Legenda pravi, da se je znanega recepta francoske kuhinje Coq au Vin spomnil kuhar Julija Cezarja, ko so Galci, po tem ko jih je pokoril, cesarju darovali ironični dar v obliki žilavega starega petelina. In kdo lahko potem reče, da za vsak dar ne moremo najti uporabe?

Sestavine 6 – 8 

  • 1 petelin (približno 3 kg)
  • 2 žlici Vegete
  • 150 g korenaste zelenjave (zelena, korenje, peteršilj)
  • 200 g čebule
  • 3 žlice olja
  • 100 g korenja
  • 2 lista lovora
  • 3-4 borovnice
  • 1 žlička popra v zrnu
  • 400 ml juhe (v kateri se je kuhal petelin)
  • 250-300 ml črnega vina
  • 2 žlički Vegete
  • 2-3 žličke Pšenične ostre moke
  • 1 žlička Pekmeza iz sljiv Podravka

Priprava

  1. 1.
    Petelina dajte v globji in širši lonec, dodajte očiščeno in na večje kose narezano korenasto zelenjavo, Vegeto in zalijte z dovolj vode, da ta prekrije vsebino v loncu.
  2. 2.
    Kuhajte pokrito na zmernem ognju približno 90 minut. Nato petelina vzemite iz posode in narežite na manjše kose.
  3. 3.
    Na olju popecite nasekljano čebulo, dodajte naribano korenje, lovor, borovnice, poper in zalijte z malo juhe.
  4. 4.
    Zatem dodajte narezano meso petelina, vino, Vegeto in dušite na zmernem ognju ter dolivajte juho, dokler se meso ne zmehča.
  5. 5.
    Pred koncem kuhanja vmešajte moko raztopljeno v malo vode, pekmez in zalijte s toliko juhe, da dobite omako srednje gostote. Na kratko prekuhajte.

Serviranje

Petelina postrezite s kuhanim krompirjem.

Nasvet

Kuhano meso petelina lahko odstranite od kosti in še naprej dušite.

Opomba

Jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Jed pripravite do 5. koraka. Ohladite, dajte v eno ali več posod, odvisno od števila obrokov in zamrznite.
Odmrzovanje: Čez noč jed pustite v hladilniku, nato jo dajte v posodo z malo vode in počasi segrevajte. Dokončajte jed po navodilih v 5. koraku.
Trajanje: do 60 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 347 / 1.450 - -
Maščobe g 22,75 - -
Ogljikovi hidrati g 6,21 - -
Vlaknine g 1,35 - -
Beljakovine g 22,39 - -
Natrij g 2,66 0 0
Vitamin A μg 5.744,30 144 115
Vitamin E mg 4,78 22 22
Vitamin C mg 12,72 17 14
Niacin (viamin B3) mg 11,64 83 58
Kalij mg 491,12 13 13
Kalcij mg 38,73 4 4
Fosfor mg 203,06 25 25

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)