Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Perkelt à la čarda

  • 14.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Blizu golažu, vendar bolj prefinjen, perkelt je verjetno eno od najbolj znanih madžarskih jedi. Lahko se pripravi iz različnih vrst mesa, posebno pa je pomebna paprika, ki se tu uporablja sveža in v kisu ter sušena, cela, narezana in mleta.

Poglej vse slike

Sestavine

  • 600 svinjine od stegna
  • 4 žlice olja
  • 100 g čebule
  • 10 g mlete sladke rdeče paprike
  • sol
  • 100 g paradižnika
  • 2 papriki (zelena in rdeča)
  • 1 pekoča paprika
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Meso narežite na palčke, čebulo na tanke lističe, očiščeno papriko na manjše koščke, paradižnik, ki ste mu predhodno odstranili kožo, pa na kocke.
  2. 2.
    Na segretem olju podušite čebulo do svetlo rumene barve. Zmanjšajte temperaturo, dodajte mleto papriko in takoj premešajte.
  3. 3.
    Nato dodajte meso, popecite ga, dodajte nasekljano pekočo papriko in vse posujte z Vegeto. Zalijte z malo vode in pokrito dušite. Občano premešajte, vodo dodajajte po potrebi in vedno v majhnih količinah.
  4. 4.
    Ko se meso napol zmehča, vmešajte papriko in paradižnik, na koncu lahko po želji dodate žlico moke, ki ste jo raztopili v malo vode. Vse skupaj še na kratko podušite.

Serviranje

Kot prilogo lahko k tej jedi postrežete originalne madžarske galuške trgance ali široke rezance.

Nasvet

V zimskem času lahko namesto sveže paprike jedi dodate konzervirano kislo papriko.

Majhna skrivnost

Skrivnost perkelta je v dušenju s postopnim dodajanjem malih količin vode, da bi na koncu dobili ne preobilno in redko omako.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje. Jed ohladite in razdelite v vrečke, glede na količino, ki ste jo pripravili, zapakirajte in zamrznite.
Odmrzovanje: Pustite, da se jed odmrzne najprej v hladilniku, nato jo v posodi z malo vode segrevajte na zmerni temperaturi.
Trajanje: 60 do 90 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Maščobe g 21,13 - -
Ogljikovi hidrati g 9,36 - -
Vlaknine g 2,44 - -
Beljakovine g 43,56 - -
Natrij g 0,22 0 0
Vitamin A μg 5.793,12 145 116
Vitamin D μg 18,00 9 9
Vitamin C mg 181,56 242 202
Niacin (viamin B3) mg 17,03 122 85
Kalij mg 925,67 25 25
Fosfor mg 422,65 53 53
Magnezij mg 57,81 19 14

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)