Pečene bučke s kuskusom in zelenjavo

  • 30.10.2017
  • Enostavno
  • 4
  • 60 min

Čaru tako pripravljene buče se je preprosto težko upreti, ker vse jesenske barve, spremenjene v okusno toplo jed, dajejo poseben okus.

Sestavine

  • 2 srednji buči butternut (2 × 750 g)
  • 3 žlice olja
  • 1 večja čebula
  • 1 rdeča paprika (150 g)
  • 1 bučka (200 g)
  • 2 stroka česna
  • pisani poper Maestro
  • 1 žlica Vegete
  • 50 ml Passate Podravka
  • 200 g kus kusa Zlato Polje
  • 150 g naribanega sira (čedar)
  • sol
  • 1 žlica na drobno narezanega svežega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Buče prerežite po dolžini, tako da dobite 4 dele. Očistite semena in jih dajte v pečico, ogreto na 200 °C. Pecite, dokler se ne zmehčajo (približno 50 minut).
  2. 2.
    Medtem na segretem olju prepražite na drobno sesekljano čebulo, dokler ne dobi zlate barve. Dodajte papriko, narezano na kocke, in vse skupaj na hitro popecite.
  3. 3.
    Nato dodajte bučko, narezano na kocke, na hitro popecite in vmešajte zdrobljen česen, mleti pisani poper, Vegeto ter na majhnem ognju dušite 5 minut. Po potrebi dolijte vodo.
  4. 4.
    Na koncu dodajte Passato in 400 ml vode.
  5. 5.
    Dušeno zelenjavo odstavite z ognja in vmešajte kuskus ter pustite 5 minut.
  6. 6.
    Pripravljen kuskus razrahljajte z vilicami, razporedite ga v pečene polovice buč in potresite z naribanim sirom. Vrnite v pečico še za 5–10 minut, da se zapeče.

Serviranje

Potresite s peteršiljem in postrezite.

Nasvet

Če je meso buče debelejše, en del odstranite z žlico ter dodajte zelenjavo (pri tem pazite, da meso ostane dovolj debelo, da skledica iz buče ostane dovolj trdna.)

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 388 / 1.622 - -
Maščobe g 22,50 - -
- Nasičene maščobne kisline g 8,61 - -
- Mononenasičene maščobne kisline g 5,27 - -
- Polinenasičene maščobne kisline g 7,17 - -
Ogljikovi hidrati g 29,06 - -
Natrij g 0,51 0 0
Vitamin A μg 10.056,09 251 201
Niacin (viamin B3) mg 9,60 69 48
Pantenonska kislina mg 0,57 8 8
Kalij mg 2.020,22 55 55
Kalcij mg 451,17 45 45
Fosfor mg 638,56 80 80

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)