Pastirska pita

  • 28.05.2013
  • Srednje
  • 6
  • 90 min

Dušena mleta jagnjetina, prekrita s pire krompirjem in pečena v pečici do zlatnorumene barve, je tradicionalna britanska jed, Shepard's pie. Nekoč so jo pripravljali kot pastirsko kosilo.

Sestavine

  • 100 g čebule
  • 125 g korenja
  • 140 g korena zelene
  • 40 ml olja
  • 650 g mlete jagnjetine
  • 1 žlica Worcestershire omake
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata Podravka
  • 1 žlica Vegete
  • 500 ml vode
  • 1 kg krompirja
  • 100 g masla
  • 175 ml mleka
  • sol
  • poper

Priprava

  1. 1.
    Čebulo na drobno narežite, korenje in zeleno narežite na tanke rezine.
  2. 2.
    Dajte jih na dobro segreto olje in jih dušite na srednje močnem ognju okrog 5 minut, da dobijo lepo barvo.
  3. 3.
    Dodajte mleto jagnjetino in dušite z nežnim mešanjem 7 - 8 minut.
  4. 4.
    Dodajte Worcestershire omako, paradižnikov koncentrat in 1 žlico Vegete.
  5. 5.
    Dušite in mešajte še minuto, zalijte z vodo.
  6. 6.
    Kuhajte na srednje močnem ognju 30 minut, da tekočina skoraj popolnoma izpari in se omaka zgosti.
  7. 7.
    Krompir olupite, narežite na večje kose in skuhajte v slani vodi.
  8. 8.
    Kuhan krompir odcedite, spasirajte v pire, dodajte 60 g masla, mleko in dobro premešajte.
  9. 9.
    V namaščeno posodo za peko (Ø 26 cm in globoko 6 cm) najprej dajte pripravljeno jagnjetino in po njej razporedite krompirjev pire.
  10. 10.
    Preostalo maslo raztopite in z njim premažite pire.
  11. 11.
    Pecite v pečici segreti na 200°C 35 minut.

Serviranje

Vzemite iz pečice in takoj še toplo postrezite z zeleno solato.

Majhna skrivnost

Preden daste pire v pečico, ga poškropite z raztopljenim maslom. Tako se bo oblikovala lepa skorja, ki bo naredila lep videz jedi, jed pa bo imela tudi boljši okus.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 619 / 2.587 - -
Maščobe g 275,63 - -
Ogljikovi hidrati g 172,13 - -
Vlaknine g 33,93 - -
Beljakovine g 146,13 - -
Natrij g 13,46 1 1
Vitamin A μg 38.792,26 970 776
Vitamin D μg 128,19 64 64
Niacin (viamin B3) mg 82,57 590 413
Pantenonska kislina mg 8,85 126 126
Kalij mg 6.987,66 189 189
Kalcij mg 790,35 79 79
Fosfor mg 1.853,59 232 232

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)