Pastirska pita s tunino

  • 14.08.2013
  • Srednje
  • 6
  • 75 min

Pastirska kuhinja s svojimi romantičnimi sestavinami obuja duh preteklosti, zato to pito s krompirjem in tunino postrezite v starih skledah ter oživite tradicijo Sredozemlja.

Sestavine

  • Pire:
  • 750 g krompirja
  • 50 g masla
  • 75 ml mleka
  • 150 g naribanega sira gavda
  • Nadev:
  • 140 g čebule
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (390 g)
  • 200 ml pretlačenega paradižnika Podravka
  • 100 g stebel zelene
  • 1 mala pločevinka rdečega fižola Podravka (400 g – 240 g odcejene mase)
  • 2 pločevinki koščkov tunine v lastnem soku (2 X 160 g)
  • Sol
  • Poper
  • Vegeta
  • Maslo za model

Priprava

  1. 1.
    Krompir olupite in skuhajte v slani vodi. Odcedite ga, pretlačite, dodajte maslo, mleko in 160 g naribane gavde. Dobro premešajte in pokrijte.
  2. 2.
    V ponev na segreto olivno olje stresite nasekljano čebulo in jo prepražite. Ko porumeni, dodajte na rezine narezano steblo zelene in počasi dušite 1–2 minuti.
  3. 3.
    Nato dodajte paradižnik v koščkih, pretlačen paradižnik, Vegeto in počasi dušite 10–15 minut, da vsa tekočina izpari.
  4. 4.
    Dodajte odcejen fižol in tunino, premešajte ter razporedite v namaščeno ognjevarno posodo (Ø 20–26 cm). Zmes poravnajte in prekrijte s pripravljenim pretlačenim krompirjem.
  5. 5.
    Posujte s preostalim naribanim sirom in postavite v pečico, ki ste jo predhodno segreli na 210 °C. Pecite približno 20 minut, da krompir postane zlate barve.

Serviranje

Postrezite toplo.

Nasvet

Posoda za pečenje mora biti čim ožja in visoka vsaj 10 cm, da je pita sočna ter ohrani bogat svež okus.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 234 / 978 - -
Maščobe g 27,13 - -
Ogljikovi hidrati g 39,50 - -
Vlaknine g 9,64 - -
Beljakovine g 30,83 - -
Natrij g 3,10 0 0
Vitamin A μg 1.881,00 47 38
Vitamin D μg 145,62 73 73
Niacin (viamin B3) mg 16,01 114 80
Pantenonska kislina mg 1,19 17 17
Kalij mg 1.285,21 35 35
Kalcij mg 292,52 29 29
Fosfor mg 468,57 59 59

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)