Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Paštašuta z njoki

  • 12.04.2006
  • Zahtevno
  • 8 – 10
  • 140 min

Reprezentativna dalmatinska specialiteta se poenostavljena pojavlja na raznih krajih, vi jo lahko po tej recepturi pripravite za posebaj izbrano priložnost in osebno izbrano družbo.

Sestavine 8 – 10 

  • 2 kg govedine ali junetine od stegna
  • 20 g sušene slanine
  • 200 g čebule
  • 150 g korenine peteršilja
  • 150 g korenja
  • 50 g korenine zelene
  • 2 stroka česna
  • 20 g Dvojnega paradižnikovega koncentrata Podravka
  • 200 ml olja
  • 2 žlici Vegete
  • 6 suhih sliv
  • 6 suhih fig
  • 1 jabolko
  • 300 ml črnega vina
  • 2 žlici Gorčice Podravka
  • lovorjev list
  • lističe rožmarina
  • materina dušica
  • sol
  • poper
  • Za njoke:
  • 500 g belega krompirja
  • 150-200 g moke
  • 1 jajce
  • 60 g masla

Priprava

  1. 1.
    Meso operite, obrišite in vanj nabodite trakove slanine. Dobro ga osolite, premažite z gorčico in oljem ter naj tako pripravljeno odstoji najmanj 2 uri ali čez noč.
  2. 2.
    Meso na hitro popecite z vseh strani na vročem olju. Vzemite ga iz posode ter v istem olju na kratko podušite narezano čebulo in česen ter zelenjavo. Meso vrnite v posodo, dodajte Vegeto in dušite pokrito približno 2 uri, občasno dolivajte manjše količine mešanice vode in vina.
  3. 3.
    Ko se meso napol zmehča, dodajte raztopljeni koncentrat paradižnika, nato oprane slive in fige ter na četrtine narezano jabolko.
  4. 4.
    Pred koncem kuhanja vmešajte lovorjev list, rožmarin, materino dušico, podušite in malo dosolite.
  5. 5.
    Meso vzemite ven, narežite ga na ploščice in položite na segret krožnik, zelenjavo z omako pretlačite, pokuhajte in prelijte preko mesa.
  6. 6.
    Za njoke, krompir olupite in pretlačite dokler je še vroč. Dodajte moko, maslo, jajce in osolite. Naredite testo, razdelite ga na dva do tri dele, vsakega oblikujte v valj in narežite kose enake velikosti.
  7. 7.
    Njoke kuhajte v slani vreli vodi približno 10 minut in precedite.

Serviranje

Kot prilogo paštašuti postrezite kuhane njoke.

Nasvet

Če želite, lahko v pasirano omako dodate rozine namočene v malo proška.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 774 / 3.235 - -
Maščobe g 37,10 - -
Ogljikovi hidrati g 40,80 - -
Vlaknine g 4,31 - -
Beljakovine g 63,57 - -
Natrij g 2,61 0 0
Vitamin A μg 4.858,94 121 97
Vitamin D μg 26,84 13 13
Vitamin C mg 23,70 32 26
Niacin (viamin B3) mg 21,51 154 108
Kalij mg 1.360,21 37 37
Fosfor mg 556,02 70 70
Magnezij mg 96,50 32 24

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)