Paella

  • 16.08.2004
  • Srednje
  • 6 – 8
  • 50 min

Najbolj značilna od vseh španskih jedi, paella, se lahko pripravi na mnogo načinov. Skoraj vsaka družina ima svoj priljubljeni recept, razlikujejo pa se običajno v izbri morskih sadežev.

Sestavine 6 – 8 

  • 200 g puranjih filejev
  • 3-4 stroke česna
  • 230 g čebule
  • 150 g riža
  • 200 ml belega vina
  • 1 žličke žafrana
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • 200 g paradižnika
  • 150 g graha
  • 100 g stročjega fižola
  • 100 ml oljčnega olja
  • 300 g kozic (brez glave)
  • 150 g škampov (celih)
  • 300 g zamrznjenih plodomorskih sadežev
  • 200 g klapavic
  • 150 g artičok iz pločevinke
  • 250 g rdeče paprike
  • 100 g stebelj zelene
  • 1 žlica Vegete
  • Za postrežbo:
  • ribani parmezan

Priprava

  1. 1.
    Purana narežite na manjše kose, klapavice dobro očistite. Papriko in stebla zelene narežite, čebulo in česen na drobno nasekljajte. Stročji fižol narežite na manjše kose in pokuhajte z grahom.
  2. 2.
    Na segretem olju popecite purana, tako da dobi barvo z vseh strani. Vzemite z olja, dajte na krožnik in držite na toplem.
  3. 3.
    Na preostalem olju popecite čebulo, česen, papriko, zeleno in narezane olupljene paradižnike. Malo zalijte z vodo in vse počasi pokuhajte.
  4. 4.
    Omaki dodajte popečenega purana, klapavice, kozice, škampe, morske sadeže, artičoke narezane na četrtine, grah in stročji fižol. Zalijte z vinom, dodajte Vegeto, žafran, malo osolite in poprajte.
  5. 5.
    Kuhajte brez mešanja približno 15 minut v pokriti posodi na zmernem ognju. Nato vmešajte kuhan riž in peteršilj ter še na kratko pokuhajte.

Serviranje

Paellu postrezite posuto z naribanim parmezanom.

Nasvet

Jed je dobila ime po posodi v kateri se pripravlja, ki mora biti široka a ne pregloboka.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 421 / 1.760 - -
Maščobe g 15,37 - -
Ogljikovi hidrati g 35,54 - -
Vlaknine g 4,18 - -
Beljakovine g 31,27 - -
Natrij g 0,02 0 0
Vitamin A μg 2.311,21 58 46
Vitamin D μg 33,41 17 17
Vitamin C mg 87,24 116 97
Kalij mg 639,85 17 17
Kalcij mg 146,38 15 15
Fosfor mg 478,71 60 60

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)