Paella Valenciana

  • 21.07.2006
  • Zahtevno
  • 4
  • 90 min

Paella je znana jed španske kuhinje. Pripravlja se v široki ponvi, po kateri je tudi dobila ime, iz raznovrstnih živil kontinenta in morja, vedno pa v kombinaciji z rižem.

Sestavine

  • 500 g piščančjega mesa
  • 200 ml olja
  • 8 škampov
  • 200 g klapavic
  • 100 g sipe
  • 100 g zelenega stročjega fižola
  • 100 g čebule
  • 3-4 stroke česna
  • 100 g paradižnika
  • 200 g riža
  • 100 g debelozrnatega fižola
  • 4 srca artičoke
  • 2 papriki (zelena in rdeča)
  • sol
  • poper
  • žafran
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Piščančje meso narežite na manjše kose, sipe očistite in narežite na kocke, školjke pa le dobro očistite. Papriko prav tako narežite na kocke, čebulo in česen pa drobno sesekljajte. Stročji fižole narežite na manjše kose, namočeni fižol pa napol skuhajte.
  2. 2.
    Na segretem olju popecite piščančje meso, nato ga odložite na krožnik.
  3. 3.
    Na isti maščobi svetlo popecite čebulo, dodajte pripravljeno papriko, česen in narezan olupljen paradižnik. Zalijte z malo vode in pustite, da se malo pokuha.
  4. 4.
    V tako pripravljeno omako dajte popečeno piščančje meso, škampe, klapavice, na kocke narezane sipe, srca artičok, stročji fižol, napol kuhan fižol in v vodi raztopljen žafran. Malo posolite, popoprajte in dodajte Vegeto.
  5. 5.
    Ko se vse skupaj rahlo pokuha, dodajte opran riž in dušite ob občasnem dolivanju vode.

Serviranje

Paello postrezite s sezonsko solato.

Nasvet

Razen riža lahko vse sestavine za paello izberete po lastnem okusu.

Majhna skrivnost

Pri dušenju je potrebno jed neprestano zalivati z malo količino vode; namesto mešanja posodo pretresite.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 898 / 3.754 - -
Maščobe g 69,47 - -
Ogljikovi hidrati g 28,71 - -
Vlaknine g 5,34 - -
Beljakovine g 47,78 - -
Natrij g 1,06 0 0
Vitamin A μg 742,05 19 15
Vitamin D μg 36,61 18 18
Vitamin E mg 40,05 182 182
Vitamin C mg 33,74 45 37
Kalij mg 907,00 25 25
Fosfor mg 727,90 91 91
Magnezij mg 230,30 77 58

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)