Osvežujoča omaka z olivami

  • 10.08.2013
  • Srednje
  • 6
  • 15 min

Poletna osvežitev iz jogurta, sredozemskih dobrot in česna vas bo presenetila s svojo svežino, z domačim kruhom ter jedmi z žara pa zagotavlja odlično kulinarično doživetje.

Sestavine

  • 100 g mehke fete ali rikote
  • 30 g črnih oliv
  • 30 g zelenih oliv brez koščic
  • 1 strok česna
  • 180 g jogurta
  • 100 ml smetane
  • Za dekoracijo:
  • Nasekljane zelene in črne olive
  • 1 žlica nasekljanega svežega peteršilja
  • Za postrežbo:
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 žlica nasekljanega svežega rožmarina
  • Popečen kruh, tacosi, ribe in piščanec z žara

Priprava

  1. 1.
    V električnem mešalniku zmeljite feto, nasekljane črne in zelene olive ter stisnjen česen. Dodajte jogurt in smetano. Še enkrat vse skupaj dobro zmešajte.
  2. 2.
    Omako dajte v skledo. Okrasite jo z nasekljanimi olivami in peteršiljem. V manjši skledi zmešajte olivno olje, stisnjen česen in nasekljan rožmarin.

Serviranje

Kruh popecite, da postane hrustljav, in nanj namažite omako.

Nasvet

Omako lahko ponudite kot prilogo jedem z žara.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 141 / 589 - -
Maščobe g 11,80 - -
Ogljikovi hidrati g 4,63 - -
Vlaknine g 0,19 - -
Beljakovine g 4,46 - -
Natrij g 0,65 0 0
Vitamin A μg 219,39 5 4
Vitamin D μg 1,67 1 1
Vitamin C mg 1,53 2 2
Niacin (viamin B3) mg 0,70 5 3
Pantenonska kislina mg 0,28 4 4
Kalij mg 117,81 3 3
Kalcij mg 93,38 9 9
Fosfor mg 82,05 10 10

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)