Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Osso bucco alla milanese

  • 08.03.2006
  • Zahtevno
  • 4
  • 110 min

Prepoznavna jed severnega dela Italije, osso bucco (“votla kost”) za prilogo izbira risotto milanese (s parmezanom in žefranom), pire krompir ali svaljke, pred postrežbo pa se prelije z aromatično gremolado.

Sestavine

  • 30 g masla
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 50 g čebule
  • 1 strok česna
  • 60 g korenja
  • 1 steblo zelene z listi (60 g)
  • 4 zrezki telečje krače debeline 3-5 cm (1,2 kg)
  • 30 g ostre pšenične moke tip 400
  • sol
  • mlet črni in beli poper
  • 120 ml belega vina
  • 800 g Pelatov Podravka
  • ½ žličke nasekljanega svežega timijana
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica limonove skorje narezane na trakove
  • 2 žlički Vegete
  • Za gremolado:
  • 1 žlica na drobno nasekljane limonove skorje
  • 1 strok česna
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • ½ žličke nasekljanega svežega timijana

Priprava

  1. 1.
    Segrejte maslo in 2 žlici oljčnega olja, dodajte na drobno nasekljano čebulo, stisnjen česen, na drobno narezano korenje in zeleno ter dušite na zmernem ognju 5-10 minut.
  2. 2.
    Meso povaljajte v moko, popecite na preostalem olju do rumene barve in ga zložite preko dušene zelenjave, posolite in popoprajte.
  3. 3.
    Na olje, na katerem ste pekli meso vlijte vino in na kratko pokuhajte. Dodajte narezane pelate s tekočino, timijan, peteršilj, lovorov list, limonovo skorjo, Vegeto in na kratko podušite.
  4. 4.
    Pripravljen paradižnik prelijte preko mesa in zelenjave. Dušite v pokriti posodi na zmernem ognju najmanj 1 uro, občasno obrnite meso in na rahlo pretresite ponev.
  5. 5.
    Za gremolado na kratko popecite limonovo skorjo, nasekljan česen, peteršilj in timijan.
  6. 6.
    Telečjo kračo v omaki posujte z gremolado neposredno pred postrežbo.

Serviranje

Postrezite s pire krompirjem ali rižoto milanese.

Nasvet

Predenj jih popečete, narezane trakce limonove skorje potopite v vrelo vodo za 1-2 minuti.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Osso bucco pripravite do 5. koraka, dobro ohladite ter v odgovarajoči posodi zamrznite.
Odmrzovanje: Odmrznite čez noč v hladilniku, prestavite v posodo, pokrijte in segrevajte približno 30 minut. Dokončajte od 5. koraka.
Trajnost: do 60 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 908 / 3.795 - -
Maščobe g 36,85 - -
Ogljikovi hidrati g 49,25 - -
Vlaknine g 9,97 - -
Beljakovine g 93,15 - -
Natrij g 8,92 0 0
Vitamin A μg 9.512,52 238 190
Vitamin D μg 34,20 17 17
Vitamin C mg 95,97 128 107
Niacin (viamin B3) mg 38,81 277 194
Kalij mg 3.171,26 86 86
Fosfor mg 849,11 106 106
Magnezij mg 189,36 63 47

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)