Okrepčilna piščančja juha

  • 03.09.2006
  • Enostavno
  • 6
  • 40 min

Piščančja juha je kulinarična klasika, poznana tudi kot ‘kulinarični penicilin’; na to temo so možne številne variacije. Iz turške kuhinje prihaja krepka juha iz piščančjih filetov.

Sestavine

  • 650 g piščančjih filetov
  • 30g moke
  • sok ene limone
  • 30 g margarine
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica Vegete
  • 1,5 l vode
  • 1 šopek peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Piščančje meso operite in narežite na drobne kocke. Dajte ga v vrelo vodo, dodajte Vegeto in kuhajte okoli 15 minut.
  2. 2.
    Med tem v manjši skodeli z metlico za stepanje dobro zmešajte rumenjak, moko, limonov sok in 6 žlic piščančje juhe.
  3. 3.
    To zmes počasi dolivajte v juho in med tem neprestano mešajte, da se ne naredijo grudice.
  4. 4.
    Na koncu vmešajte na lističe narezano margarino in počasi kuhajte še okrog 10 minut.

Serviranje

Juho postrezite okrašeno s sesekljanim peteršiljem.

Nasvet

To krepko juho lahko pripravite tudi iz drugega mesa po lastnem izboru.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 253 / 1.058 - -
Maščobe g 15,02 - -
Ogljikovi hidrati g 4,62 - -
Vlaknine g 0,32 - -
Beljakovine g 23,83 - -
Natrij g 1,27 0 0
Vitamin A μg 557,66 14 11
Vitamin D μg 19,89 10 10
Vitamin C mg 10,10 13 11
Niacin (viamin B3) mg 15,67 112 78
Kalij mg 281,75 8 8
Kalcij mg 30,16 3 3
Fosfor mg 211,76 26 26

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)