Nonina kanavica

  • 12.12.2003
  • Zahtevno
  • 6
  • 90 min

Da bi nam odkrila staro istrsko kuhinjo, sta izvrstna kuharja Sergio Dragonja in Mario Licul, razvila spomine in – nonino kuhinjsko krpo, nonino kanavico. Oblikovala sta zelo moderno jed in jo posvetila spominu na svoje babice in njihove kuhinje.

Sestavine

  • Za testo:
  • 300 g moke
  • 3 jajca
  • sol
  • Za nadev:
  • 500 g mletega junječjega mesa
  • 100 g trdega sira
  • 3 jajca
  • poper
  • sol
  • 4 stroke česna
  • 50 g pršuta
  • 350 g špinače
  • 3 žlice semenovega olja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Špinačo operite in na kratko pokuhajte v zelo malo vode. Odcedite jo in nasekljajte.
  2. 2.
    Pršut in česen nasekljajte, sir pa naribajte.
  3. 3.
    Na mešanici olja dušite mleto meso. Ko se zmehča, dodajte špinačo, pršut, česen, sol, poper in Vegeto. Vse skupaj še na kratko podušite. Ko se zmes ohladi, dodajte jajca in sir.
  4. 4.
    Nato vmesite testo iz moke, jajc, soli in malo vode – naj bo malce mehkejše od testa za rezance. Testo na tanko razvaljajte, nanj razporedite nadev in s pomočjo prta zvijte zavitek.
  5. 5.
    Zavijte ga v obliko polža, dajte v kuhinjsko krpo in na vrhu zavežite vozel. Skozi vozel potegnite kuhalnico, da bo zvitek visel na njej in se ne bo dotikal dna posode. Počasi kuhajte približno 40 do 45 minut v slani vreli vodi in nato vzemite ven.

Serviranje

Zavitek narežite na kose in prelijte s paradižnikovo omako, v katero ste vmešali nasekljano baziliko. K tej jedi lahko postrežete nariban parmezan.

Nasvet

Za bolj čvrsto testo dodajte samo rumenjak.

Majhna skrivnost

Nadev nanesite na testo, ampak ne po robovih, da se bodo med kuhanjem zlepili med sabo.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Recept pripravite do 5. koraka. Zavitek zvijte v obliko polža in močno zavijte v aluminijasto folijo.
Odmrzovanje: Zavitek vzemite iz folije in pustite na sobni temperaturi približno eno uro. V večji posodi zakuhajte vodo in nad njo v manjši posodi ali cedilu kuhajte zavitek približno 45 minut.
Trajanje: 60 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 660 / 2.759 - -
Maščobe g 38,00 - -
Ogljikovi hidrati g 41,00 - -
Vlaknine g 3,00 - -
Beljakovine g 35,00 - -
Natrij g 1,96 0 0
Vitamin A μg 4.387,00 110 88
Vitamin D μg 43,00 22 22
Vitamin C mg 18,00 24 20
Niacin (viamin B3) mg 13,00 93 65
Kalij mg 780,00 21 21
Kalcij mg 221,00 22 22
Fosfor mg 443,00 55 55

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)