Njoki alla Italiana

  • 01.08.2013
  • Srednje
  • 4
  • 15 min

Popečena panceta z njoki bo vnesla pravo veselje v vašo kuhinjo, saj bo zadišalo po omaki z origanom, parmezan pa bo zaokrožil to preprosto sredozemsko jed.

Sestavine

  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula (80 g)
  • 60 g pancete
  • 2 stroka česna
  • 1 kozarec omake z baziliko (410 g)
  • 2 žlici sveže bazilike
  • 1 kg njokov

Priprava

  1. 1.
    V ponvi na srednje močnem ognju segrejte olje. Dodajte nasekljano čebulo in narezano panceto. Ob stalnem mešanju pražite približno 5 minut, da se čebula zmehča.
  2. 2.
    Dodajte stisnjen česen in pražite še približno 30 sekund. Dodajte omako z baziliko in dušite približno 2–3 minute, da omaka zavre. Nato dodajte svežo nasekljano baziliko. Zamrznjene njoke skuhajte v slani vodi.

Serviranje

Postrezite jih kot prilogo k topli omaki in posujte z naribanim parmezanom.

Nasvet

Kot prilogo k tej okusni omaki lahko postrežete tudi testenine, riž ali krompir.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 600 / 2.508 - -
Maščobe g 32,78 - -
Ogljikovi hidrati g 65,92 - -
Vlaknine g 7,16 - -
Beljakovine g 14,99 - -
Natrij g 2,88 0 0
Vitamin A μg 3.352,73 84 67
Vitamin D μg 1,80 1 1
Niacin (viamin B3) mg 7,86 56 39
Pantenonska kislina mg 0,80 11 11
Kalij mg 1.399,53 38 38
Kalcij mg 104,24 10 10
Fosfor mg 245,45 31 31

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)