Nenavadna pletenica s čokolado

  • 18.04.2014
  • Srednje
  • 60 min

Zaradi te malce posebne pletenice, ki jo boste postregli ob topli čokoladi, boste vzljubili pripravo peciva iz kvašenega testa

Poglej vse slike

Sestavine

  • 300 g Posebne bele moke Žito
  • 1 Dolcela instant suhi kvas
  • ½ žličke soli
  • 1 limonov sladkor Dolcela
  • 70 g sladkorja
  • 1 žlica mletega cimeta Maestra
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 100 g masla
  • mleko po potrebi
  • 150 g žlahtne jedilne čokolade Gorenjka s 70 % kakava
  • Za premaz:
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica mleka

Priprava

  1. 1.
    Moki dodajte instant suhi kvas, sol, sladkor, limonov sladkor, cimet in vse skupaj premešajte.
  2. 2.
    Ob mešanju dodajajte jajci postopoma (eno po eno), rumenjake, zmehčano maslo in mleko po potrebi, da dobite gladko testo.
  3. 3.
    Testo položite v naoljeno posodo, pokrijte in pustite (1,5 –2 uri) na toplem, da vzhaja, dokler se volumen ne podvoji.
  4. 4.
    Vzhajano testo stresite na pomokano površino in ga razdelite na dva dela, nato pa testo narežite tako, da dobite skupaj 20 enakih delov.
  5. 5.
    Vsak kos testa pregnetite in oblikujte kroglice.
  6. 6.
    Vsako kroglico malce sploščite, na sredino položite košček čokolade, nato pa ponovno naredite kroglico.
  7. 7.
    V podolgovat model (velikosti 10 cm x 30 cm), ki ste ga obložili s papirjem za peko, polagajte kroglice – najprej po dnu, nato še v eni plasti.
  8. 8.
    Model prekrijte in pustite, da kroglice vzhajajo še 1 uro.
  9. 9.
    Testo premažite s stepenim rumenjakom, ki ste mu dodali malce mleka, in ga postavite v pečico, ogreto na 180 °C. Pecite približno 30 minut.
  10. 10.
    Pečen kolač naj se dobro ohladi.

Serviranje

Posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.

Nasvet

Model po 10 minutah peke pokrijte s papirjem za peko, da kolač ne bo preveč temne barve.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 389 / 1.626 - -
Maščobe g 20,55 - -
Ogljikovi hidrati g 47,00 - -
Vlaknine g 2,07 - -
Beljakovine g 8,52 - -
Natrij g 0,52 0 0
Vitamin A μg 579,80 14 12
Vitamin D μg 23,50 12 12
Niacin (viamin B3) mg 4,22 30 21
Pantenonska kislina mg 0,72 10 10
Kalij mg 208,08 6 6
Kalcij mg 42,35 4 4
Fosfor mg 173,86 22 22

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)