Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Musaka z jajčevci

  • 15.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 80 min

Tradicionalna jed vzhodnega Mediterana, Grčije in Turčije se je že davno udomačila pri nas. Ni nepomembno, vsaj zaradi večjega užitka, spomniti se njegove osnovne, izvrstne recepture.

Sestavine

  • 5 jajčevcev
  • 500 g mletega mesa
  • 150 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 3-4 sveže paradižnike ali Pelate Podravka
  • 1 šopek peteršilja
  • lovorov list
  • sol
  • poper
  • 100 ml oljčnega olja
  • 1 žlica Vegete
  • Za bešamel omako:
  • 40 g masla
  • 30 g moke
  • 500 ml mleka
  • 1 žlica parmezana
  • 2 jajci
  • sol
  • poper

Priprava

  1. 1.
    Jajčevce narežite na koleščke, posolite in pustite malo stati. Sperite jih z vročo vodo in osušite s kuhinjskim papirjem.
  2. 2.
    Zložite jih na pekač, ki ste ga obložili z aluminijasto folijo in namazali z oljčnim oljem. Jajčevce pecite v pečici segreti na 200°C približno 15 minut.
  3. 3.
    Na oljčnem olju na kratko podušite nasekljano čebulo in nato še mleto meso. Dodajte narezan paradižnik ali pelate, lovorjev list, poper, strti česen in Vegeto. Dušite in sproti zalivajte z vodo.
  4. 4.
    Ko se meso zmehča, dodajte nasekljani peteršilj.
  5. 5.
    Priprava bešamela: na raztopljenem maslu na kratko popecite moko, zalijte s hladnim mlekom in kuhajte približno 5 minut ob neprestanem mešanju. Dodajte sol, poper in parmezan.
  6. 6.
    Bešamel malo ohladite in vmešajte predhodno stepena jajca.
  7. 7.
    V ognjevarno posodo zložite eno vrsto jajčevcev, po njih razporedite del dušenega mesa, nanj ponovno zložite jajčevce, dušeno meso ter končajte s slojem jajčevcev. Vse zalijte s pripravljenim bešamelom.
  8. 8.
    Musako pecite v pečici segreti na 220°C 20 do 30 minut.

Serviranje

Musako z jajčevci postrezite toplo kot predjed ali glavno jed s svežo solato po želji.

Nasvet

Pred pečenjem lahko koleščke jajčevcev povaljate v škrobno moko.

Majhna skrivnost

Pečeni jajčevci bodo s svojo aromo dodatno obogatili musako.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Jed pripravite do 8. koraka, ampak brez bešamel omake. Ohlajeno musako v pekaču pustite v zmrzovalniku za 2 uri. Nato pekač na kratko pomočite v vročo vodo, vzemite iz nje musako, zavijte jo v plastično folijo in vrnite v zmrzovalnik.
Odmrzovanje: Musako vzemite iz folije in vrnite v pekač ter pustite na sobni temperaturi eno uro. Prelijte jo s pripravljeno bešamel omako in pecite na 180-200°C 30-40 minut.
Trajanje: 60 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 844 / 3.528 - -
Maščobe g 66,89 - -
Ogljikovi hidrati g 36,23 - -
Vlaknine g 7,97 - -
Beljakovine g 37,27 - -
Natrij g 5,27 0 0
Vitamin A μg 1.408,41 35 28
Vitamin D μg 86,91 43 43
Vitamin C mg 22,80 30 25
Niacin (viamin B3) mg 13,63 97 68
Kalij mg 1.389,78 38 38
Kalcij mg 299,73 30 30
Fosfor mg 531,40 66 66

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)