Morski žar

  • 19.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 25 min

V sezoni bučk, morja in sonca pripravite jed na žaru. Poleg tunine ter narezane mocarele z olivnim oljem je to odlična izbira za kosilo.

Sestavine

  • 2 bučki (250 g)
  • 1 rdeča paprika (200 g)
  • 1 jajčevec (250 g)
  • 1 žlica Vegete mediteran
  • 60 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 2 pločevinki filetov tunine v rastlinskem olju Eva (2 X 115 g)
  • 200 g mocarele
  • Narezana bazilika

Priprava

  1. 1.
    Bučke, papriko in jajčevec narežite na dolge rezine, posujte z Vegeto in poškropite z oljem. Narezano zelenjavo popecite v žar ponvi.
  2. 2.
    Toplo zelenjavo zložite na krožnik, nanjo razporedite tunino in narezano mocarelo ter prelijte s preostalim olivnim oljem.

Serviranje

Solato posujte z baziliko in postrezite toplo ali hladno.

Nasvet

Preden z olivnim oljem prelijete solato, mu lahko dodate nasekljan česen.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 419 / 1.751 - -
Maščobe g 27,30 - -
Ogljikovi hidrati g 11,44 - -
Vlaknine g 3,47 - -
Beljakovine g 32,61 - -
Natrij g 0,54 0 0
Vitamin A μg 3.586,35 90 72
Vitamin D μg 13,29 7 7
Niacin (viamin B3) mg 14,28 102 71
Pantenonska kislina mg 0,51 7 7
Kalij mg 573,40 15 15
Kalcij mg 407,00 41 41
Fosfor mg 487,77 61 61

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)