Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Mini calzone s paradižnikom in gobami

  • 29.06.2004
  • Srednje
  • 6 – 8
  • 70 min

Najmlajši imajo še posebej radi mini pice calzone, zaradi njihove oblike, pa tudi zato, ker se je picam enostavno težko upreti. Seveda boste zadovoljni tudi vi, saj vam bo mini calzone vloženi čas povrnil s svojim čudovitim okusom in visoko hranilno vrednostjo.

Sestavine 6 – 8 

  • Za testo:
  • 4 žličke suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 250 ml tople vode
  • 400 g pšenične gladke moke
  • sol
  • 4 žlice olivnega olja
  • Za nadev:
  • 2–3 žlice olivnega olja
  • 200 g šampinjonov
  • 1 pločevinka artičok (400 g)
  • 1 žlica kaper
  • 1 pločevinka pelatov Podravka (400 g)
  • 2 žlički sladkorja
  • 200 ml pasiranega paradižnika Podravka
  • 2 žlici Vegete Natur
  • 200 g mocarele

Priprava

  1. 1.
    V globlji posodi dobro zmešajte moko, suhi kvas, sol in sladkor. Dodajte olivno olje in toplo vodo ter vse skupaj zmešajte, dokler ni testo gladko. Dajte ga vzhajat na toplo, kjer ga pustite, dokler ne postane dvakrat večje.
  2. 2.
    Medtem pripravite nadev. Na olivnem olju na hitro prepražite narezane šampinjone, dodajte pelate in sladkor ter vse skupaj kuhajte približno 10 minut.
  3. 3.
    Nato dodajte pasiran paradižnik, kapre in Vegeto Natur. Še 10–15 minut kuhajte na nizki temperaturi in pri tem nenehno mešajte. Odstavite z ognja, dodajte liste artičok in ohladite.
  4. 4.
    Pripravljeno testo razdelite na 8–10 majhnih kroglic. Vsako kroglico razvaljajte v krog premera 12 cm.
  5. 5.
    S pripravljenim nadevom premažite polovico razvaljanega testa, ga posujte z naribanim sirom, nato pa pokrijte z drugo polovico testa. S prsti pritisnite na robove testa in ga denite v naoljen pekač. Isti postopek uporabite tudi za preostanek testa in nadeva.
  6. 6.
    Pripravljene calzone pecite 10–15 minut v pečici, segreti na 210 °C.

Serviranje

Mini calzone postrezite z zeleno solato.

Majhna skrivnost

Pečene calzone bodo še lepše, če jih proti koncu pečenja premažete z beljakom.

Opomba

Lahko jih tudi zamrznete.
Zamrzovanje: Jed pripravite do 6. koraka. Nato calzone položite na pladenj in jih 2 uri pustite v zamrzovalniku. Obroke razdelite v posamične vrečke ter jih vrnite v zamrzovalnik.
Odtajevanje: Odtajate jih v naoljeni posodi na sobni temperaturi, kar traja približno eno uro. Nato jih 15 minut pecite na 200 °C.
Rok trajanja: 60 do 90 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 446 / 1.864 - -
Maščobe g 18,23 - -
Ogljikovi hidrati g 56,56 - -
Vlaknine g 6,12 - -
Beljakovine g 16,04 - -
Natrij g 2,24 0 0
Vitamin A μg 728,81 18 15
Vitamin D μg 20,32 10 10
Vitamin C mg 18,05 24 20
Niacin (viamin B3) mg 8,85 63 44
Kalij mg 564,49 15 15
Kalcij mg 237,79 24 24
Fosfor mg 295,36 37 37

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)