Mesna pita

  • 18.02.2005
  • Zahtevno
  • 6
  • 120 min

Krhko testo je polnjeno z nadevom iz na drobno nasekljane teletine, gob in koruze ter začinjeno s pekočo papriko in, jasno, z Vegeto. Dovolj “konkretna” jed, ki lahko služi tudi kot samostojen obrok z zeleno solato.

Sestavine

  • 250 g ostre pšenične moke tip 400
  • 1 žlička soli
  • 1 pecilni prašek dolcela
  • 120 g masla
  • 4-5 žlic vode
  • Za nadev:
  • 600 g teletine
  • 50 g masla
  • 150 g čebule
  • 1 žlička rožmarina
  • 200 g šampinjonov
  • 150 g sladke koruze
  • 1 pekoča paprika
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica ostre pšenične moke tip 400
  • Za premaz:
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka

Priprava

  1. 1.
    Moko pomešajte s pecilnim praškom, dodajte maslo narezano na listke, sol, vodo in vmesite gladko testo. Testo pustite stati na hladnem približno 1 uro.
  2. 2.
    Na maslu popecite nasekljano čebulo, dodajte teletino narezano na kocke, Vegeto, pekočo papriko, rožmarin in dušite ob neprestanem zalivanju z vodo približno 40 minut.
  3. 3.
    Pred koncem kuhanja vmešajte sladko koruzo, šampinjone narezane na četrtine in nadaljujte z dušenjem še 10 minut.
  4. 4.
    Dodajte moko, raztopljeno v približno 50 ml vode in kuhajte 2-3 minute. Pripravljeni nadev ohladite.
  5. 5.
    Del testa razvaljajte na pomokani deski in položite v okrogli pekač za pite ¢ 24 cm. S testom obložite dno in stranice pekača.
  6. 6.
    Na testo razporedite mesni nadev, drugi del razvaljanega testa pa položite na nadev.
  7. 7.
    Rumenjake pomešajte z mlekom in s to mešanico premažite testo, prebodite ga z vilico in pecite v pečici segreti na 200°C 35-40 minut.

Serviranje

Pito postrezite z zeleno solato.

Nasvet

Meso za pito narežite na čim manjše kocke ali na kratke rezance.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 518 / 2.165 - -
Maščobe g 27,61 - -
Ogljikovi hidrati g 41,37 - -
Vlaknine g 1,39 - -
Beljakovine g 27,32 - -
Natrij g 5,01 0 0
Vitamin A μg 964,22 24 19
Vitamin D μg 59,32 30 30
Vitamin C mg 8,12 11 9
Niacin (viamin B3) mg 13,53 97 68
Kalij mg 560,24 15 15
Kalcij mg 41,58 4 4
Fosfor mg 294,58 37 37

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)