Mediteranska rižota

  • 01.06.2015
  • Enostavno
  • 4
  • 30 min

Pripravite okusno rižoto z repki škampov in uživajte v jedi, ki jo lahko postrežete toplo ali hladno.

Sestavine

  • 250 g očiščenih škampovih repkov
  • 400 g riža arborio
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici kaper (20 g)
  • 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 150 ml belega vina
  • 1 jušna osnova za ribje jedi
  • 150 g bučk
  • 1 žlička Vegete Mediteran

Priprava

  1. 1.
    Na segretem oljčnem olju popecite očiščene in z Vegeto Mediteran začinjene škampove repke (ali repke kozic).
  2. 2.
    Ko so gotovi, dodajte drobno narezane kapre in česen, prepražite in zalijte z belim vinom. Počakajte, da se vino reducira, nato dodajte riž. Ko riž postekleni, ga zalijte z vodo, dodajte ribjo jušno osnovo in pustite, da se kuha.
  3. 3.
    Med kuhanjem občasno zalivajte z vodo, pred koncem pa dodajte na tanke rezance narezane bučke. V gotovo jed vmešajte smetano za kuhanje, da bo rižota še bolj kremasta.

Nasvet

Riž arborio med kuhanjem izloča veliko škroba, kar daje vaši jedi gostoto. Zato ne pretiravajte s smetano za kuhanje, da ne bi v jedi prevladoval okus njene maščobe.