Mediteranska rapsodija

  • 01.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 15 min

Kuvane špagete prelivene umakom od paradajza i tunjevine, posute narendanim ovčijim sirom ukrasite listićima bosiljka i uživajte uz bevandu.

Sestavine

  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 60 g luka
  • 1 Podravka pasirani paradajz (500 g)
  • 2 Eva tuna fileta u biljnom ulju (2X115 g)
  • 50 g crnih maslina
  • 1 kašika kapara
  • 1 kašičica Vegete mediteran
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml bijelog vina
  • so
  • biber
  • 350 g špageta
  • Narendani ovčiji sir ili parmezan

Priprava

  1. 1.
    U tiganju na lagano zagrijanom ulju prorpžite nasjeckani luk. Nakon toga dodajte pasirani paradajz. Kad proključa, dodajte šećer i Vegetu mediteran . Zalijte vinom i pustite da lagano proključa.
  2. 2.
    Dodajte ocijeđenu tunjevinu, masline, kapare, pobiberite i po potrebi posolite.
  3. 3.
    Špagete skuvajte u većoj količini kipuće blago posoljene vode, a zatim ih ocijedite. Kuvane špagete prelijte pripremljenim umakom, pospite narendanim ovčijim sirom, ukrasite listićima bosiljka i poslužite.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 472 / 1.973 - -
Maščobe g 23,50 - -
Ogljikovi hidrati g 36,98 - -
Vlaknine g 7,01 - -
Beljakovine g 27,89 - -
Natrij g 5,48 0 0
Vitamin A μg 3.497,91 87 70
Vitamin D μg 137,80 69 69
Niacin (viamin B3) mg 16,82 120 84
Pantenonska kislina mg 1,21 17 17
Kalij mg 1.525,24 41 41
Kalcij mg 186,24 19 19
Fosfor mg 339,03 42 42

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)