Marinirani losos z omako

  • 04.02.2005
  • Srednje
  • 8 – 10
  • 60 min

Švedski losos mariniran s soljo in svežim koprom se lahko kupi tudi gotov – pod imenom gravlax. Ponos švedske kuhinje se šteje za izjemno poslastico, če pa jo pripravite z omako iz korenaste zelenjave, moste doživeli pravi okus Skandinavije!

Sestavine 8 – 10 

  • 1-1,5 kg fileja lososa
  • 2 šopka kopra
  • 2 žlici Vegete
  • olje za pečenje
  • Za omako:
  • 100 g korena zelene
  • 1 žlica Vegete
  • beli poper v prahu
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlički gladke pšenične moke tip 550
  • 100 g masla
  • žafran
  • 100 g korena peteršilja
  • 100 g bele repe
  • 100 g rebrinca
  • 100 g korenja
  • 2 žlici narezanega kopra
  • Za prilogo:
  • 350 g šampinjonov

Priprava

  1. 1.
    Fileje lososa operite, posušite in posujte z Vegeto.
  2. 2.
    Na dno porcelanaste posode dajte en šopek vejic kopra, na koper položite fileje lososa, nato dodajte ostali koper in posodo pokrijte s folijo.
  3. 3.
    Na pokrit losos dajte utež ter odložite v hladilnik za čez noč.
  4. 4.
    Ribo narežite na manjše koščke in pecite na olju z vsake strani približno pet minut.
  5. 5.
    Očiščeno korenasto zelenjavo dajte kuhati v vrelo vodo (vode mora biti toliko, da pokrije zelenjavo). Dodajte Vegeto in kuhajte na zmernem ognju, dokler se ne omehča. Zelenjavo odcedite in zmiksajte.
  6. 6.
    Vmešajte maslo, žafran, moko raztopljeno v malo vode, limonov sok, beli poper in približno 200 ml vode v kateri se je kuhala zelenjava. Vse na kratko pokuhajte.

Serviranje

Losos postrezite z omako in pečenimi šampinjoni.

Nasvet

Ribo pecite, ko ste že pripravili prilogo in omako iz zelenjave.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Maščobe g 27,16 - -
Ogljikovi hidrati g 8,98 - -
Vlaknine g 1,96 - -
Beljakovine g 31,42 - -
Natrij g 5,66 0 0
Vitamin A μg 3.573,82 89 71
Vitamin D μg 367,10 184 184
Vitamin C mg 13,18 18 15
Niacin (viamin B3) mg 19,55 140 98
Kalij mg 1.044,43 28 28
Fosfor mg 369,91 46 46
Magnezij mg 59,08 20 15

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)