Marinirani jagnječji kotleti s čičerikinim pirejem

  • 03.12.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 50 min

Jagnječje kotlete v marinadi s česnom in prošekom združite s čičeriko ter uživajte v okusni jedi v predprazničnem vzdušju.

Poglej vse slike

Sestavine

  • 800 g jagnječjih kotletov
  • 1 Vegeta marinada s česnom (90 ml)
  • 40 ml oljčnega olja
  • 50 ml prošeka
  • Čičerikin pire
  • 250 g čičerike
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlička narezane kumine
  • poper
  • sol
  • 3 žlice oljčnega olja
  • Za postrežbo:
  • 2 bučki
  • 1 šopek mlade čebule

Priprava

  1. 1.
    Vegeti dodajte oljčno olje in prošek. Pripravljeno marinado vtrite v meso in pustite stati 30 minut.
  2. 2.
    Medtem pripravite čičerikin pire. Predhodno namočeno čičeriko skuhajte v slani vodi. Nato jo odcedite, dodajte oljčno olje, kumino, poper, sol in limonov sok. S paličnim mešalnikom naredite pire. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je kuhala čičerika, ali oljčnega olja.
  3. 3.
    Meso vzemite iz marinade, odcedite in specite na žaru ali v žar ponvi. Nato popecite še na rezine narezane bučke in mlado čebulo.
  4. 4.
    Pečeno jagnjetino postrezite s čičerikinim pirejem, popečenimi bučkami in z mlado čebulo.

Nasvet

V mastne obrobe na kotletih pred pečenjem zarežite z ostrim nožem, da se meso ne bo upogibalo.

Majhna skrivnost

Namesto kumine lahko uporabite žlico sezama in malo soli. Sezam vsujte v ponev, pri tem pa ni treba dodati maščobe, saj je sezam vsebuje dovolj. Med praženjem na zmernem ognju ga večkrat premešajte, da se vsa semena enakomerno obarvajo. Pražite do zlato rumene barve ali dokler ne začnejo pokati. Postopek bo trajal približno 15 minut.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 620 / 2.592 - -
Maščobe g 34,33 - -
Ogljikovi hidrati g 25,30 - -
Vlaknine g 6,24 - -
Beljakovine g 48,42 - -
Natrij g 1,56 0 0
Vitamin A μg 323,38 8 6
Vitamin D μg 24,00 12 12
Niacin (viamin B3) mg 22,41 160 112
Pantenonska kislina mg 1,74 25 25
Kalij mg 1.000,78 27 27
Kalcij mg 70,46 7 7
Fosfor mg 515,66 64 64

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)