Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Liptovske blazinice

  • 14.06.2006
  • Srednje
  • 8 – 10
  • 60 min

Slovaki so znani po pripravi čudežnih jedi z maslom, kravjim in ovčjim sirom. Njihov mehki ovčji sir bryndza je izjemno cenjen in je odličen kot predjed, s haluskami in pirohami.

Sestavine 8 – 10 

  • Za testo:
  • 1 kg krompirja
  • 250 g ostre pšenične moke tip 400
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 1 rumenjak
  • 50 g vode (približno 3 žlice)
  • sol
  • 100 g gladke pšenične moke tip 550 (za valjanje testa)
  • Za nadev:
  • 350 g mehkega ovčjega ali svežega kravjega sira
  • 1 rumenjak
  • poper
  • sol
  • koper ali drobnjak
  • 1 žlička Vegete

Priprava

  1. 1.
    Krompir skuhajte v oblicah. Odcejeni sir, rumenjake, poper, narezani koper ali drobnjak in Vegeto skupaj dobro premešajte.
  2. 2.
    Kuhani krompir olupite in pretlačite. Dodajte rumenjake, sol, zdrob, maslo, ostro moko in vmesite testo.
  3. 3.
    Na pomokani deski razvaljajte testo na debelino 3-4 mm. Izrežite kroge premera 5 cm ali kvadrate in na vsakega dajte sirov nadev, prepognite testo in stisnite robove.
  4. 4.
    Žepke kuhajte v slani vreli vodi približno 15 minut.

Serviranje

Kuhane liptovske žepke prelijte s smetano in posujte s popečeno slanino ali s krušnimi drobtinicami, ki ste jih na kratko popekli na maslu.

Nasvet

Če želite hitreje pripraviti to jed, lahko za testo uporabite Cmok mešanico za krompirjevo testo.

Majhna skrivnost

Robove prepognjenega testa pritisnite z vilico, da se med kuhanjem ne bi razprli.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Žepke pripravite do 4. koraka, zložite na pladenj in zamrzujte 2 uri. Nato jih razporedite v vrečke in vrnite v zmrzovalnik.
Odmrzovanje: Zamrznjene žepke kuhajte v vreli, malo osoljeni vodi 20 minut. Ne kuhajte večje količine na enkrat.
Trajanje: 90 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 279 / 1.166 - -
Maščobe g 3,10 - -
Ogljikovi hidrati g 51,73 - -
Vlaknine g 3,15 - -
Beljakovine g 10,92 - -
Natrij g 0,76 0 0
Vitamin A μg 126,29 3 3
Vitamin D μg 5,33 3 3
Vitamin C mg 13,04 17 14
Niacin (viamin B3) mg 5,67 41 28
Kalij mg 457,51 12 12
Kalcij mg 37,66 4 4
Fosfor mg 144,55 18 18

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)