Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Lički lonec

  • 04.09.2006
  • Srednje
  • 6
  • 135 min

Če mislite, da je impresiven in občudovanja vreden samo lički pejsaž, se motite. Lika nudi veliko čudes, med katerimi so tudi okusne tradicionalne jedi. Če še niste poskusili ličkega lonca, je sedaj pravi čas za to.

Sestavine

  • 1 kg bravine (jagnjetine ali junetine)
  • 2 žlici Vegete
  • 1 list lovorja
  • 800 g zelja
  • 200 g kolerabice
  • 400 g krompirja
  • 3 stroke česna
  • 250 g paradižnika
  • 250 g paprike
  • 100 g peteršilove korenine
  • 100 g korenja
  • 100 g čebule
  • poper

Priprava

  1. 1.
    Meso operite in narežite na večje kose. Zelenjavo očistite in narežite na večje kocke, čebulo pustite celo, paradižnik prepolovite, zelje pa narežite na šest delov.
  2. 2.
    V lonec dajte najprej meso, nato zelenjavo in na koncu zelje. Vse zalijte z vodo, dodajte lovorjev list, Vegeto in poper ter kuhajte na zmernem ognju približno dve uri.

Serviranje

Lički lonec postrezite z domačim kruhom.

Nasvet

Po želji lahko dodate 200 ml belega vina, ki ublažiti vonj in okus bravine.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 365 / 1.526 - -
Maščobe g 9,00 - -
Ogljikovi hidrati g 32,00 - -
Vlaknine g 8,00 - -
Beljakovine g 39,00 - -
Natrij g 1,53 0 0
Vitamin A μg 8.379,00 209 168
Vitamin C mg 173,00 231 192
Niacin (viamin B3) mg 19,00 136 95
Pantenonska kislina mg 1,00 14 14
Kalij mg 1.473,00 40 40
Kalcij mg 131,00 13 13
Fosfor mg 427,00 53 53

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)