Leipziger Allerlei (Zelenjava v omaki z rakci)

  • 25.02.2004
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 50 min

Thüringenska cvetača ali pa šparglji iz Beelitza – so samo primeri domače vzgojene zelenjave v mnogih ruralnim sredinah Nemčije. Ta Leipzigška spomladanska razkošna jed združuje najboljšo zelenjavo z odlično omako z rakci.

Sestavine 4 – 6 

  • 250 g špargljev
  • 250 g baby korenja
  • 400 g cvetače
  • 200 g svežega graha
  • sol
  • Za omako:
  • 20 g sušenih jurčkov
  • 50 ml belega vina
  • 300 g repov rakcev
  • muškatni orešček v prahu
  • beli poper
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 40 g masla
  • 150 ml smetane za kuhanje
  • 30 g moke
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Sušene jurčke dajte v hladno vodo in pustite namakati približno eno uro.
  2. 2.
    Očiščene šparglje, korenje, cvetačo in grah skuhajte posebaj v malo osoljeni vodi, odcedite in pustite na toplem mestu.
  3. 3.
    Na maslu na kratko popecite moko, dodajte narezane gobe, nato takoj zalijte s približno 300 ml vode. Dodajte Vegeto in kuhajte z neprestanim mešanjem 4-5 minut.
  4. 4.
    Vmešajte repe rakcev, smetano, narezan drobnjak, peteršilj, poper, muškatni orešček in vino ter kuhajte še 5 minut.

Serviranje

Toplo kuhano zelenjavo prelijte z omako in postrezite kod toplo predjed ali glavno jed.

Nasvet

Rakce lahko zamenjate tudi z ribo (npr.z grdobino).

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 287 / 1.200 - -
Maščobe g 15,00 - -
Ogljikovi hidrati g 20,00 - -
Vlaknine g 5,00 - -
Beljakovine g 16,00 - -
Natrij g 1,71 0 0
Vitamin A μg 12.828,00 321 257
Vitamin D μg 15,00 8 8
Vitamin C mg 46,00 61 51
Niacin (viamin B3) mg 4,00 29 20
Kalij mg 664,00 18 18
Kalcij mg 99,00 10 10
Fosfor mg 239,00 30 30

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)