Kuhana teletina v koprovi omaki

  • 04.02.2005
  • Srednje
  • 6
  • 120 min

Švedi imajo tako radi koper, da ga namesto bazilike dajejo tudi v švedsko varjanto pesta. Teletino v omaki iz fine začimbne trave vam bodo postregli kot glavno jed vsakodnevnega družinskega kosila.

Sestavine

  • 1 kg teletine brez kosti
  • 1 glavico čebule
  • 2-3 korenja
  • korenino zelene in peteršilja
  • poper v zrnju
  • 1 žlica Vegete
  • Za koprovo omako:
  • 30 g masla
  • 30 g ostre pšenične moke tip 550
  • 200-300 ml juhe
  • 200 ml kisle smetene
  • 2 žlici narezanega kopra

Priprava

  1. 1.
    Očiščeno zelenjavo in teletino dajte kuhati v vrelo vodo. Dodajte poper v zrnju in Vegeto ter kuhajte na zmernem ognju 1, 5-2 uri.
  2. 2.
    Kuhano teletino vzemite ven in postavite na toplo mesto.
  3. 3.
    Za omako: Na segretem maslu na kratko popecite moko, zalijte z juho v kateri se je kuhala teletina, vmešajte narezani koper, kislo smetano in na kratko pokuhajte.

Serviranje

Kuhano teletino narežite na ploščke, prelijte s pripravljeno omako in še toplo postrezite s korenasto zelenjavo iz juhe.

Nasvet

Korenasto zelenjavo narežite na večje kose.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete.
Zamrzovanje: Ohlajeni juhi z narezanim mesom in zelenjavo (do 2. koraka) odstranite višek maščobe, jo dajte v posodo ali plastično vrečko ter zamrznite.
Odmrzovanje: Čez noć pustite v hladilniku, nato dajte v lonec z malo vode in počasi segrevajte. Na koncu pripravite koprovo omako (3. korak).
Trajnost: do 60 dni

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 351 / 1.467 - -
Maščobe g 17,47 - -
Ogljikovi hidrati g 11,46 - -
Vlaknine g 1,79 - -
Beljakovine g 35,89 - -
Natrij g 3,96 0 0
Vitamin A μg 10.611,30 265 212
Vitamin D μg 34,58 17 17
Vitamin C mg 6,36 8 7
Niacin (viamin B3) mg 19,49 139 97
Kalij mg 777,30 21 21
Kalcij mg 76,07 8 8
Fosfor mg 412,92 52 52

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)