Krupnik

  • 01.11.2003
  • Srednje
  • 6
  • 80 min

Ko nam je ugledni ameriški kuhar na delu v Varšavi, Michael Logozzo, odkril, da se je zadnja večerja na Titaniku začela z znano poljsko juho iz ječmenje kaše, smo pomislili, da ta jed vsekakor zasluži, da jo poskusimo tudi v Vegetini kuhinji.

Sestavine

  • 150 g ječmenove kaše
  • 20 g sušenih jurčkov
  • 100 g čebule
  • 50 g sušene slanine
  • 150 g korenja
  • 2 vejice listov zelene
  • 500 g krompirja
  • 50 ml olja
  • 2 lovorjeva lista
  • 2-3 stroke česna
  • sol
  • črni poper
  • peteršilj aili koper
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Ječmenovo kašo namočite in pustite naj nabrekne čez noč. Odcedite jo in dajte kuhat v približno 2 l malo osoljene vode.
  2. 2.
    Sušene jurčke namočite, čez kratek čas jih odcedite, osušite na vpijajočem papirju in nasekljajte.
  3. 3.
    V posodi segrejte olje in na kratko podušite nasekljano čebulo in slanino ter dodajte pripravljene jurčke. Po želji lahko dodate tudi malo svežih gob narezanih na lističe.
  4. 4.
    Nato vmešajte korenje in krompir (ki ste ga narezali na kocke), lovorjev list, Vegeto in vse skupaj podušite.
  5. 5.
    Nato dodajte ječmenovo kašo skupaj s tekočino, vejice zelene, sveže meltim poprom in nasekljanim česnom in kuhajte še deset minut. Po potrebi krupnik razredčite z manjšo količino vode.

Serviranje

Predenj krupnik postrežete, vzemite ven vejice zelene in v jed vmešajte nasekljani peteršilj ali koper.

Nasvet

Vodo, v kateri se je kuhala ječmenova kaša ne zavrzite, ker je ječmenova sluz dietetično zelo bogata. Posebaj koristna je pri želodčnih obolenjih.

Majhna skrivnost

Z namakanjem ječmena boste prihranili veliko časa pri pripravi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 240 / 1.003 - -
Maščobe g 12,10 - -
Ogljikovi hidrati g 28,56 - -
Vlaknine g 3,71 - -
Beljakovine g 5,19 - -
Natrij g 1,23 0 0
Vitamin A μg 7.070,48 177 141
Vitamin D μg 3,53 2 2
Vitamin E mg 6,17 28 28
Vitamin C mg 13,78 18 15
Kalij mg 475,06 13 13
Fosfor mg 97,85 12 12
Magnezij mg 30,76 10 8

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)