Priprava
-
1.
Ječmenovo kašo namočite in pustite naj nabrekne čez noč. Odcedite jo in dajte kuhat v približno 2 l malo osoljene vode.
-
2.
Sušene jurčke namočite, čez kratek čas jih odcedite, osušite na vpijajočem papirju in nasekljajte.
-
3.
V posodi segrejte olje in na kratko podušite nasekljano čebulo in slanino ter dodajte pripravljene jurčke. Po želji lahko dodate tudi malo svežih gob narezanih na lističe.
-
4.
Nato vmešajte korenje in krompir (ki ste ga narezali na kocke), lovorjev list, Vegeto in vse skupaj podušite.
-
5.
Nato dodajte ječmenovo kašo skupaj s tekočino, vejice zelene, sveže meltim poprom in nasekljanim česnom in kuhajte še deset minut. Po potrebi krupnik razredčite z manjšo količino vode.
Serviranje
Predenj krupnik postrežete, vzemite ven vejice zelene in v jed vmešajte nasekljani peteršilj ali koper.
Nasvet
Vodo, v kateri se je kuhala ječmenova kaša ne zavrzite, ker je ječmenova sluz dietetično zelo bogata. Posebaj koristna je pri želodčnih obolenjih.
Majhna skrivnost
Z namakanjem ječmena boste prihranili veliko časa pri pripravi.