Krompirjeva juha z gobami

  • 27.05.2005
  • Srednje
  • 6
  • 40 min

Če je edina užitna stvar, ki jo želite prinesti iz gozda košara gob, ste verjetno vegetarijanec. “Gozdno meso” po kakovosti konkurira živalskemu, po okusu pa ga celo prekaša še posebej, če gobe pripravite v juhi.

Sestavine

  • 800 g krompirja
  • 500 g gob (šampinjoni, bukovi ostrigarji)
  • 20 g suhih jurčkov
  • 100 g čebule
  • 50 g masla
  • 1 žlica Vegete
  • ščepec popra
  • 100 m l belega vina
  • 1 žlica Gussnela Dolcela
  • Za postrežbo:
  • 100 ml smetane
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Na maslu na kratko popecite sesekljano čebulo. Dodajte na četrtine narezane gobe in suhe jurčke, ki ste jih pred tem 10 minut namakali v hladni vodi.
  2. 2.
    Pražite približno 10 minut, nato pa vmešajte olupljen krompir, narezan na kocke. Dodajte Vegeto, poper in dovolj vode, da prekrije vsebino v loncu.
  3. 3.
    Nadaljujte s kuhanjem na zmernem ognju še 20 minut. Vmešajte Gussnel, ki ste ga razpustili v nekaj vode, dodajte vino in kuhajte še približno 2 minuti.

Serviranje

Juho potresite s sesekljanim peteršiljem in postrezite s kislo smetano.

Nasvet

K tej juhi se izvrstno podajo popečene kocke kruha.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 215 / 899 - -
Maščobe g 9,42 - -
Ogljikovi hidrati g 25,77 - -
Vlaknine g 5,14 - -
Beljakovine g 6,82 - -
Natrij g 1,67 0 0
Vitamin A μg 362,95 9 7
Vitamin D μg 70,74 35 35
Vitamin C mg 19,93 27 22
Niacin (viamin B3) mg 6,69 48 33
Kalij mg 930,30 25 25
Kalcij mg 73,50 7 7
Fosfor mg 164,27 21 21

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)