Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Kroketi iz rakcev

  • 12.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Kakšna pomorska velesila je bila Portugalska, nam dajejo slutiti spomeniki njihovim morjeplovcem. A na portugalski mizi ima morje še vedno pomembno vlogo, od sardel in bakalarja do lososov, orad in rakov.

Sestavine

  • 800 ml vode
  • 1 žlica Vegete
  • 700 g svežih rakcev (kozic ali škampov)
  • 40 g masla
  • 80 g moke
  • poper
  • sol
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • olje za praženje
  • Za paniranje:
  • 2 jajci
  • 200 g krušnih drobtin

Priprava

  1. 1.
    V vrelo vodo dajte Vegeto in oprane rakce ter počasi kuhajte približno 5 minut. Nato odcedite tekočino – osnovo in jo shranite.
  2. 2.
    Rakcem odstranite oklepe, meso pa ohladite in zdrobite. Oklepe v osnovi kuhajte še 20 do 30 minut.
  3. 3.
    Na segretem maslu svetlo popražite moko, zalijte s precejeno in ohlajeno osnovo, v kateri so se kuhali rakci, (okoli 250 ml) in med neprestanim mešanjem kuhajte, dokler ne dobite gosto enakomerno zmes. Nato dodajte rakce, poprajte, po potrebi dosolite in ohladite.
  4. 4.
    Za tem v zmes vmešajte rumenjaka in drobtine. Iz te mase oblikujte krokete ali kroglice velikosti oreha.
  5. 5.
    Pomočite jih v stepena jajca, nato v drobtine in cvrite na dobro segretem olju do zlatorumene barve. Ocvrte položite na vpojni kuhinjski papir, ki bo popil odvečno maščobo.

Serviranje

Kot prilogo kroketom z rakci lahko postrežete razne solate in omake s ketchupom in majonezo.

Nasvet

Krokete lahko cvrete v mešanici oljčnega in sončničnega olja.

Majhna skrivnost

Ko ste kuhanim rakcem odstranili oklepe, jih osušite, da se bo masa med seboj bolje povezala.

Opomba

To lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Jed pripravite do polovice 4. koraka (brez cvrtja). Panirane krokete razporedite na pladenj in jih za približno 2 uri postavite v zamrzovalnik. Nato jih razporedite v vrečke (po obrokih) in jih shranite v zamrzovalnik.
Odmrzovanje: Krokete pustite na sobni temperaturi približno 20 minut ter nato cvrite (4. korak).
Trajnost: 30 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 568 / 2.374 - -
Maščobe g 29,83 - -
Ogljikovi hidrati g 35,39 - -
Vlaknine g 1,20 - -
Beljakovine g 39,95 - -
Natrij g 2,90 0 0
Vitamin A μg 636,55 16 13
Vitamin D μg 283,85 142 142
Vitamin E mg 4,17 19 19
Niacin (viamin B3) mg 15,71 112 79
Kalij mg 417,85 11 11
Kalcij mg 122,95 12 12
Fosfor mg 405,40 51 51

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)