Krhke ladjice

  • 05.03.2013
  • Srednje
  • 45 min

Če ste ljubitelj jagod ali želite obogatiti svojo praznično mizo, vam ponujamo recept za preproste krhke ladjice okrašene z narezanimi jagodami in s praženimi mandlji.

Sestavine

  • Za testo:
  • • 80 g mletih mandljev;
  • 175 g Štajerske ostre moke Intes
  • 35 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek limonovega sladkorja Dolcela
  • 125 g masla
  • 1 jajce
  • Za kremo:
  • 125 g Lino džema jagoda Podravka
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga Dolcela
  • 50 g sladkorja
  • 300 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • Za okrasitev:
  • 1 Šlag hit Dolcela
  • 125 ml mleka
  • 3–4 srednje velike jagode
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • sveža meta

Priprava

  1. Za testo:
  2. 1.
    Mletim mandljem dodajte moko, sladkor v prahu, limonov sladkor in na koščke narezano ohlajeno maslo ter mešajte z mešalnikom, da dobite enakomerno zrnasto zmes.
  3. 2.
    Dodajte jajce, dobro premešajte in postavite za približno 30 minut v hladilnik.
  4. 3.
    Testo razvaljajte na pomokani površini v obliko pravokotnika (40 ×16) in položite v pravokoten model za pito (30×10). Testo prebodite z vilicami in pecite 15–20 min na 200°C.
  5. 4.
    Hladno testo previdno vzemite iz modela in enakomerno premažite z džemom.
  6. Za kremo:
  7. 1.
    Puding zmešajte s sladkorjem in 50 ml hladnega mleka. Preostalo mleko zmešajte s sladko smetano in postavite na ogenj.
  8. 2.
    Ko zavre, dodajte zmes za puding in med mešanjem kuhajte 1–2 minuti. Kuhan puding vlijte na testo, ki ste ga premazali z jagodnim džemom in pustite, da se ohladi.
  9. Za okrasitev:
  10. 1.
    Šlag hit zmešajte z mlekom, stepite čvrsto smetano in okrasite sladico.
  11. 2.
    Po smetani razporedite na rezine narezane jagode, lističe mete in posujte s praženimi mandljevimi lističi.

Serviranje

Kolač narežite po širini na 3–4 cm velike ladjice in postrezite dobro ohlajen.

Nasvet

Kolač lahko okrasite s katerimkoli sezonskim sadjem.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 264 / 1.104 - -
Maščobe g 14,70 - -
Ogljikovi hidrati g 28,51 - -
Vlaknine g 1,74 - -
Beljakovine g 5,53 - -
Natrij g 0,26 0 0
Vitamin A μg 453,46 11 9
Vitamin D μg 20,65 10 10
Niacin (viamin B3) mg 2,49 18 12
Pantenonska kislina mg 0,30 4 4
Kalij mg 315,97 9 9
Kalcij mg 103,03 10 10
Fosfor mg 108,24 14 14

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)