Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Julijin piščančji paprikaš

  • 14.06.2006
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 50 min

Novinarka Julija Frank je z 42 knjigami receptov in še 12 prevedenih leta 1992 prišla v Guinessovo knjigo svetovnih rekordov. Z razlogom, sodeč po tej tipični madžarski jedi, ki ji je Julija dala svoj kulinarični podpis.

Sestavine 4 – 6 

  • 1 piščanec (približno 1,5 kg)
  • 50 g sušene slanine
  • 1 glavica čebule
  • 2-3 zelene paprike
  • 2 paradižnika
  • 100 ml kisle smetane
  • 150 g šampinjonov
  • 1 žlica rdeče mlete paprike (lahko tudi malo pekoče)
  • 1 žlica moke
  • 3 stroki česna
  • poper
  • sol
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Piščanca očistite, operite, narežite na manjše koščke in posolite. Slanino narežite na tanke ploščke, čebulo in česen nasekljajte. Oprane šampinjone narežite na listke, papriko na koleščke, paradižnik (ki ste ga pred tem olupili) pa na kocke.
  2. 2.
    Na malo olja na kratko podušite slanino in čebulo, umakniti s štedilnika, dodajte rdečo mleto papriko in malo premešajte. Na tem popecite piščanca z vseh strani in dodajte šampinjone, papriko, česen, poper in Vegeto.
  3. 3.
    Pokrito dušite (v lastnem soku brez dolivanja vode) na zmernem ognju približno 15 minut. Jed občasno premešajte.
  4. 4.
    Ko se meso že skoraj omehča, dodajte paradižnik. Moko in smetano raztopite s približno 100 ml vode, vmešajte v paprikaš in pustite, da se vse še na kratko pokuha.

Serviranje

Kot prilogo k piščančjemu paprikašu postrezite široke rezance in po želji solato iz kumaric.

Nasvet

Jed lahko oplemenitite z dodatkom belega vina.

Majhna skrivnost

Na začetku dušenja ni potrebno dolivati vode, ker dovolj vlage vsebujejo še šampinjoni in paprika.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 1696 / 7.089 - -
Maščobe g 177,88 - -
Ogljikovi hidrati g 9,68 - -
Vlaknine g 2,00 - -
Beljakovine g 14,20 - -
Natrij g 0,45 0 0
Vitamin A μg 1.970,77 49 39
Vitamin D μg 20,97 10 10
Vitamin E mg 11,13 51 51
Vitamin C mg 51,71 69 57
Kalij mg 523,85 14 14
Kalcij mg 49,63 5 5
Fosfor mg 230,38 29 29

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)