Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov

Nastavitve

Juha z rukolo in s kozicami

  • 09.06.2006
  • Enostavno
  • 4
  • 25 min

Juha pooseblja odličnost vsake kuhinje, saj vsebuje raznovrstna in kakovostna živila, ki so med seboj odlično kombinirana ter pripravljena na poseben način. Nepozaben okus ustvarijo rukola in kozice.

Poglej vse slike

Sestavine

  • 150-200 g rukole
  • 40 ml oljčnega olja
  • 250 g kozic ali rakovih repkov
  • 1 strok česna
  • 20 g masla
  • 20 g Gussnela Dolcela
  • 100 ml belega vina
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • pisani poper
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Rukolo dobro operite in osušite. Na hitro jo popecite v več delih na oljčnem olju in položite na papirnato brisačo.
  2. 2.
    Na maslu na hitro popecite kozice in nasekljani česen, posujte z gussnelom, premešajte ter prilijte vino. Nato dodajte približno 700 ml vode in pustite, da jed zavre. Dodajte Vegeto in kuhajte še približno 10 minut.
  3. 3.
    Popečeno rukolo narežite in dodajte v juho. Jed prevrite, začinite s poprom in prilijte smetano za kuhanje.

Nasvet

Kozice lahko pred pripravo marinirate v limonovem soku, vendar ne dlje kot 20 minut, saj lahko limona prevlada nad nežnim okusom kozic. Pripravljeno juho lahko le posujte z narezano rukolo. Na ta način boste ohranili močan okus in pikantnost rukole.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 480 / 2.006 - -
Maščobe g 44,63 - -
Ogljikovi hidrati g 10,51 - -
Vlaknine g 2,20 - -
Beljakovine g 7,39 - -
Natrij g 0,36 0 0
Vitamin A μg 2.759,53 69 55
Vitamin D μg 21,87 11 11
Vitamin E mg 7,26 33 33
Vitamin C mg 13,17 18 15
Kalij mg 340,61 9 9
Kalcij mg 115,31 12 12
Fosfor mg 111,71 14 14

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)