Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Juha z jurčki in hajdinsko kašo

  • 07.04.2005
  • Enostavno
  • 6 – 8
  • 40 min

Ajdina ali hajdinska kaša je hranljiva in lahko prebavljiva sestavina, v hladnih zimskih dneh pa vam bo najbolj prijala pripravljena kot juha s svežimi ali sušenimi jurčki.

Sestavine 6 – 8 

  • 200 g hajdinske kaše (ajdove kaše)
  • 300 g svežih jurčkov
  • 60 g čebule
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica Vegete
  • poper
  • 2 l vode
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Jurčke očistite, narežite, zalijte z vrelo vodo in odcedite, kašo pa operite v topli vodi.
  2. 2.
    Čebulo narežite in popecite na olju, dodajte jurčke, kašo, Vegeto, poper in zalijte z vodo.
  3. 3.
    Juho kuhajte 20 minut.

Serviranje

Postrezite jo posuto s peteršiljem.

Nasvet

Sveže jurčke lahko zamenjate s 50 g suhih jurčkov, ki ste jih prej namakali v topli vodi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 129 / 539 - -
Maščobe g 4,26 - -
Ogljikovi hidrati g 21,17 - -
Vlaknine g 2,97 - -
Beljakovine g 3,81 - -
Natrij g 0,62 0 0
Vitamin A μg 24,37 1 0
Vitamin D μg 28,50 14 14
Vitamin E mg 2,66 12 12
Niacin (viamin B3) mg 3,87 28 19
Kalij mg 233,17 6 6
Fosfor mg 121,49 15 15
Magnezij mg 59,99 20 15

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)