Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Juha z jeternimi kroglicami (Leberknödelsuppe)

  • 19.01.2005
  • Srednje
  • 4
  • 45 min

Juha z jeternimi kroglicami se je morda udomačila tudi v vaši kuhinji; najbolj domača pa je tistim, ki živijo v severnem delu Hrvaške. Če gre za nedeljsko kosilo ali kako drugo svečano priložnost, bo juhica popoln uvod v vse kar sledi.

Sestavine

  • 1 l mesne juhe (tafelspitza)
  • Za jetrne kroglice:
  • 200 g govejih jetrc
  • 2 jajci
  • 20 g masla
  • 40 g čebule
  • 250-300 ml mleka
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 1 žlička suhega majarona
  • 1 žlička popra
  • 120 g starega kruha ali 2 žemlji
  • 2 žlički Vegete

Priprava

  1. 1.
    Goveja jetrca očistite žilic in jih nato zmeljite s strojem za mletje mesa.
  2. 2.
    Žemlje narežite na kockice, prelijte z mlekom in pustite stati 10-15 minut, nato odcedite.
  3. 3.
    Na maslu na kratko popecite nasekljano čebulo in ohladite. V globjo posodo dajte pripravljena jetrca, žemlje, stepena jajca, poper, majaron, peteršilj in popečeno čebulo ter Vegeto.
  4. 4.
    Vse dobro premešajte in po potrebi dodajte 2-3 žlice krušnih drobtin ter pustite, da stoji 10-15 minut.
  5. 5.
    Oblikujte kroglice srednje velikosti in jih kuhajte v rahlo osoljeni vreli vodi 15 minut.

Serviranje

Kuhane kroglice postrezite v vroči goveji juhi.

Nasvet

Juho lahko pripravite tudi z Govejo kocko, tako da v liter vrele vode dodate 2 goveji kocki in kuhate pet minut.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 376 / 1.572 - -
Maščobe g 13,19 - -
Ogljikovi hidrati g 38,98 - -
Vlaknine g 1,34 - -
Beljakovine g 24,89 - -
Natrij g 3,90 0 0
Vitamin A μg 20.102,80 503 402
Vitamin D μg 48,64 24 24
Vitamin C mg 14,78 20 16
Niacin (viamin B3) mg 14,90 106 75
Kalij mg 511,79 14 14
Kalcij mg 338,67 34 34
Fosfor mg 338,67 42 42

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)