Juha panzanella

  • 23.07.2013
  • Srednje
  • 6
  • 15 min

Za osvežujočo in okusno hladno juho se morate samo sprehoditi po vrtu ali tržnici in kumare, paradižnik ter paprika se bodo spremenili v vašo priljubljeno jed, kapre in olive pa bodo na krožniku pričarale duh Sredozemlja.

Sestavine

  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (390 g)
  • 1 zelena paprika (100 g)
  • 1 manjša kumara (100 g)
  • 1 čebula (60 g)
  • 1 strok česna
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 200 ml pasiranega paradižnika Podravka
  • 6 črnih oliv
  • 1 žlica kaper
  • 2 žlici manjših listov bazilike
  • Popečene kocke kruha

Priprava

  1. 1.
    V mešalnik dajte paradižnik v koščkih, narezano zeleno papriko, narezano olupljeno kumaro, čebulo, česen, kis, olivno olje in pretlačen paradižnik ter dobro zmešajte.
  2. 2.
    Dodajte dovolj vode (približno 400 ml), da juho razredčite. Po potrebi solite in poprajte.

Serviranje

Dokler juhe ne postrežete, jo postavite v hladilnik. Juho postrezite z narezanimi olivami, kaprami, lističi bazilike in popečenimi kockami kruha.

Nasvet

Kapre lahko zmešate v mešalniku skupaj z zelenjavo, kar bo dalo juhi močnejši okus.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 178 / 744 - -
Maščobe g 8,55 - -
Ogljikovi hidrati g 25,03 - -
Vlaknine g 4,90 - -
Beljakovine g 4,68 - -
Natrij g 2,72 0 0
Vitamin A μg 2.670,19 67 53
Vitamin D μg 0,56 0 0
Niacin (viamin B3) mg 4,24 30 21
Pantenonska kislina mg 0,84 12 12
Kalij mg 1.041,14 28 28
Kalcij mg 49,45 5 5
Fosfor mg 96,36 12 12

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)