Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Juha iz škarpine

  • 14.05.2007
  • Enostavno
  • 4
  • 40 min

Škrpina, škarpena, bodika ali lat. Scorpaenu scorfu je danes že redek ulov, a kljub strupenim bodicam jo je pravo veselje pogledati tako v morju kot tudi na krožniku.

Sestavine

  • 200 g korenaste zelenjave (korenje, koren zelene in peteršilja)
  • 1,5 l vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • list lovora
  • 3-4 zrna popra
  • 1 paradižnikovega soka
  • 1 žlica Vegete
  • list peteršilja
  • list zelene
  • 600 g škarpine
  • 2-3 kvaše
  • 50 ml paradižnikov sok
  • 120 g kuhanega riža

Priprava

  1. 1.
    Korenasto zelenjavo ostrgajte in narežite na večje kose.
  2. 2.
    V primerno posodo dajte vodo, oljčno olje, očiščeno zelenjavo, lovorjev list, zrna popra, svež paradižnik, Vegeto, list peteršilja in zelene.
  3. 3.
    Vsebino v loncu zavrite in kuhajte na zmernem ognju 10-15 minut. Nato dodajte očiščeno škarpino, kvašo, paradižnikov sok in juho naprej kuhajte na zmernem ognju še približno 15 minut.
  4. 4.
    Kuhano ribo vzemite iz juhe in ji odstranite kosti, juho pa precedite.
  5. 5.
    V precejeno juho dajte kuhano zelenjavo in očiščene kose ribe.

Serviranje

Juho postrezite toplo s kuhanim rižem.

Nasvet

Juho kuhajte v napol pokriti posodi na zmernem ognju, tako bo ostala bistra.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 340 / 1.421 - -
Maščobe g 8,95 - -
Ogljikovi hidrati g 35,22 - -
Vlaknine g 1,98 - -
Beljakovine g 29,55 - -
Natrij g 1,62 0 0
Vitamin A μg 7.373,16 184 147
Vitamin D μg 90,00 45 45
Niacin (viamin B3) mg 10,55 75 53
Pantenonska kislina mg 1,01 14 14
Kalij mg 834,72 23 23
Kalcij mg 69,78 7 7
Fosfor mg 336,60 42 42

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)