Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Jetrne kroglice

  • 22.03.2004
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 60 min

Kot povsod na Bavarskem so tudi v Allgauu priljubljeni odlično pivo in tradicionalne jedi: bele klobase, koline in jasno, leberknödeln. Skrivnost njihove priprave je Vegetini kuhinji odkril Jure Mula, izvrsten kuhar, ki že leta dela v Nemčiji.

Sestavine 4 – 6 

  • 7 kos žemelj (70 g), 1 dan starih
  • naribana skorja limone
  • muškatni orešček
  • majaron
  • poper
  • sol
  • peteršilj
  • 1 glavica čebule
  • 50 g masla
  • 100 g slezna
  • 250 g junečjih jeter
  • 3 jajca
  • približno 300 ml mleka
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Žemlje na tanko narežite in prelijte z rahlo osoljenim mlačnim mlekom. Pokrite pustite, da kratek čas odstojijo.
  2. 2.
    Jetra in slezen (ki se daje v zmes zaradi lepše barve kuhanih jetrnih kroglic) operite, odstranite jim kožo in jih zmeljite na drobno.
  3. 3.
    Nasekljano čebulo svetlo popecite na maslu. Vse dodajte žemljam. Dodajte še stepena jajca, poper, majaron, nariban muškatni orešček, skorjo limone, nasekljan peteršilj in Vegeto.
  4. 4.
    Zmes dobro pregnetite in po potrebi dodatno začinite. Oblikujte večje kroglice in jih dajte kuhat v vrelo osoljeno vodo za 20-30 minut.
  5. 5.
    Kroglice se morajo kuhati čisto počasi.

Serviranje

Kuhane jetrne krogice lahko postrežete zelo različno: kod prilogo juhi z narezanim drobnjakom ali prelite s popečeno čebulo s prilogo iz kislega zelja in krompirjevim pirejem.

Nasvet

Del jeter lahko, če želite, zamenjate z mletim mesom.

Majhna skrivnost

Z odstranitvijo kože iz jeter in sleza omogočite, da bo zmes za kroglice bolj kompaktna in da se s kuhanjem ne bo razpadla.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 454 / 1.898 - -
Maščobe g 17,00 - -
Ogljikovi hidrati g 48,00 - -
Vlaknine g 2,00 - -
Beljakovine g 23,00 - -
Natrij g 2,68 0 0
Vitamin A μg 21.157,00 529 423
Vitamin D μg 45,00 23 23
Vitamin C mg 15,00 20 17
Niacin (viamin B3) mg 16,00 114 80
Kalij mg 447,00 12 12
Kalcij mg 205,00 21 21
Fosfor mg 358,00 45 45

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)