Jetrca z jabolki

  • 29.05.2013
  • Srednje
  • 4
  • 40 min

Jetrca, pražena na kockah blago kisle jabolke, imajo vinski okus, krompirjev pire pa doda kremni pridih tej specifični kombinaciji nemške kuhinje.

Sestavine

  • 600 g telečjih jetrc
  • 250 ml mleka
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 1 žlička rdeče paprike
  • 1 žlica Vegete
  • 50 g masla
  • 100 g čebule
  • 500 g jabolk
  • 100 g krompirjevega pireja
  • 400 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 50 g masla
  • 1 žlička soli

Priprava

  1. 1.
    Telečja jetrca narežite na manjše in tanke rezine, zalijte z mlekom in pustite stati 1-2 ure.
  2. 2.
    Jetrca odcedite in osušite s papirnato brisačo.
  3. 3.
    Zmešajte krušne drobtine, rdečo papriko in 1 žlico Vegete.
  4. 4.
    Posujte po jetrcah enakomerno na obeh straneh.
  5. 5.
    Tako pripravljena jetrca na hitro popecite po obeh straneh na dobro segretem maslu, da dobijo lepo bravo. Vzemite jih iz ponve in dajte na toplo.
  6. 6.
    Na istem olju spražite čebulo samo toliko, da zarumeni.
  7. 7.
    Dodajte olupljena in očiščena jabolka, narezanana na kocke, dušite na zmernem ognju, da postanejo jabolka in čebula mehki.
  8. 8.
    Po potrebi zalijte z malo vode.
  9. 9.
    Krompirjev pire pripravite po navodilih na embalaži.

Serviranje

Jetrca z jabolki servirajte s krompirjevim pirejem.

Majhna skrivnost

Jetrca bodo imela boljši okus, če bodo stala 1-2 uri v mleku. Mleko bo prevzelo grenčico.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 497 / 2.077 - -
Maščobe g 26,88 - -
Ogljikovi hidrati g 35,57 - -
Vlaknine g 4,45 - -
Beljakovine g 30,40 - -
Natrij g 3,70 0 0
Vitamin A μg 1.099,16 27 22
Vitamin D μg 81,14 41 41
Niacin (viamin B3) mg 11,42 82 57
Pantenonska kislina mg 0,63 9 9
Kalij mg 876,03 24 24
Kalcij mg 193,73 19 19
Fosfor mg 584,64 73 73

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)