Jagnjetina z žajbljevim medom

  • 15.12.2008
  • Zahtevno
  • 6
  • 180 min

Ob svečanih priložnostih pripravite jagnjetino na drugačen način. Meso karamelizirajte z medom, nato prilijte vino in meso specite v pečici. Kot prilogo postrezite dušeno kislo zelje.

Poglej vse slike

Sestavine

  • jagnječje stegno z rebri (2–4 kg)
  • 50 ml olja
  • 100 ml žajbljevega medu
  • 200 ml belega vina
  • 1 žlica Vegete Mediteran
  • sol
  • črni poper
  • pol limone
  • 20 g pinjol
  • 1 kg kislega zelja
  • 3 žlice olja
  • 30 g pancete
  • 1 strok česna

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju popecite meso z vseh strani. Posujte ga z Vegeto Mediteran, poprajte, solite, dodajte med in dušite, da potemni ob karameliziranem medu. Počasi prilivajte vodo in belo vino.
  2. 2.
    Meso skupaj s tekočino prestavite v pekač, prekrijte s folijo in pecite do dve uri v pečici, segreti na 200 °C. Med pečenjem po potrebi prilivajte vodo.
  3. 3.
    Ko je meso mehko, ga odkrijte, dodajte narezano limono in pinjole.
  4. 4.
    Odstranite odvečno maščobo in postrezite s karamelizirano omako.
  5. 5.
    Kot prilogo dodajte dušeno kislo zelje. Pripravite ga tako, da na olju popečete narezano panceto, dodate zelje, stisnjeni česen in dušite do mehkega.

Nasvet

Jagnjetino pred pripravo dobro operite in osušite s krpo. Lahko jo natrete s česnom in z limono, da ublažite njen značilni vonj.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 1842 / 7.700 - -
Maščobe g 126,45 - -
Ogljikovi hidrati g 85,87 - -
Vlaknine g 2,15 - -
Beljakovine g 86,64 - -
Natrij g 1,95 0 0
Vitamin A μg 28,00 1 1
Vitamin E mg 12,93 59 59
Vitamin C mg 29,51 39 33
Niacin (viamin B3) mg 45,61 326 228
Kalij mg 1.598,09 43 43
Kalcij mg 174,51 17 17
Fosfor mg 869,03 109 109

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)