Jagnjetina na avstralski način

  • 27.11.2003
  • Srednje
  • 6
  • 160 min

Če niste pristaš samo jagjetine z žara in vas kulinarika zanima, predlagamo zanimivo potovanje v avstralsko pečico. Kakšno odkritje!

Sestavine

  • 6 jagnječjih podkolenic ali jagnječje stegno (približno 2 kg)
  • 1 glavica čebule
  • 2 večja krompirja
  • 2 korena korenja
  • 2 stebli zelene
  • 4-6 strokov česna
  • 400 g Pelatov Podravka
  • 400 g konzerviranega belega fižola
  • 1 šalica suhega belega vina
  • 2 žlici Vegete
  • 1 žlica suhega origana
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • malo vode

Priprava

  1. 1.
    Popecite jagnjetino na malo oljčnega olja dokler ne dobite lepo barvo.
  2. 2.
    V sredino velikega, globokega pekača zložite jagnjetino, okoli nje pa narezano koreninasto zelenjavo. Zaključite s paradižnikom in fižolom, poprajte ali posujte s čilijem.
  3. 3.
    Nato dodajte vino, ki ste pred tem segreli in pomešali z Vegeto, origanom in mleto papriko. Po potrebi dodajte malo vode, tako da bo tekočine do polovice pekača. Vse posujte z rožmarinom in lističi žajblja.
  4. 4.
    Meso z zelenjavo prekrijte z aluminijevo folijo in pecite v pečici segreti na 180°C najmanj 2 uri.

Serviranje

Pečeno jagnjetino postrezite s popečenim kruhom.

Nasvet

Če želite, lahko naredite mešanico fino naribane limonine lupine, česna in peteršilja z malo oljčnega olja in postrezite k tej jedi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 1056 / 4.414 - -
Maščobe g 55,72 - -
Ogljikovi hidrati g 35,86 - -
Vlaknine g 9,80 - -
Beljakovine g 93,43 - -
Natrij g 0,98 0 0
Vitamin A μg 7.232,77 181 145
Vitamin D μg 43,00 22 22
Vitamin C mg 18,80 25 21
Niacin (viamin B3) mg 41,85 299 209
Kalij mg 1.856,76 50 50
Fosfor mg 809,26 101 101
Magnezij mg 155,95 52 39

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)