Jagnječji ražnjiči z grško solato

  • 27.05.2013
  • 6
  • 30 min

Grška kuhinja je med najstarejšimi v Evropi. Izhaja iz antičnih časov, ko so bili kuharji spoštovani enako kot slavni grški filozofi. Souvlaki so tradicionalni grški ražnjiči iz jagnjetine, ker so se zaradi konfiguracije tal bolj vzgajale ovce in koze kot druge vrste živine.

Sestavine

  • 800 g jagnječjega stegna
  • 2 veliki žlici svežega origana (ali 1 žlička suhega)
  • sok 1 limone
  • 1 žlica Vegete
  • sol
  • poper
  • 100 ml belega vina
  • 150 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 200 g sveže rdeče paprike
  • 200 g sveže zelene paprike
  • palčke za ražnjiče
  • Za grško solato:
  • 400 g paradižnikov
  • 200 g kumar
  • 100 g rdeče čebule
  • 150 g feta sira
  • 60 g črnih oliv
  • 1 zelena paprika (150 g)
  • Za solatni preliv:
  • 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1/2 žlice origana

Priprava

  1. 1.
    Jagnjetino narežite na večje kocke, dajte v posodo, dodajte origano, limonov sok, olje, vino in 1 žlico Vegete.
  2. 2.
    Premešajte, pokrijte s prozorno folijo in dajte v hladilnik čez noč.
  3. 3.
    Marinirano meso in sveže kose paprike nanizajte na palčke za ražnjiče.
  4. 4.
    Pripravljene ražnjiče malo posolite in popoprajte z vseh strani.
  5. 5.
    Začinjene ražnjiče pecite na žaru ali v ponvi za žar, da dobijo zlatorumeno barvo.
  6. Solata:

  7. 1.
    Paradižnike in kumare operite, čebulo očistite in vse narežite na kolobarje.
  8. 2.
    Paprike operite in narežite na rezance, feta sir narežite na kocke.
  9. 3.
    Začinite z mešanico oljčnega olja in kisa, posujte z origanom in vse dobro premešajte.

Serviranje

K taki jedi postrezite grško kmečko solato sestavljeno iz feta sira, kumaric, paradižnika in črnih oliv.

Majhna skrivnost

Meso bo ostalo sočno in mehko, če ga na hitro popečete in pustite 4 minute mirovati. Nato takoj postrežete.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 413 / 1.726 - -
Maščobe g 29,76 - -
Ogljikovi hidrati g 5,36 - -
Vlaknine g 1,32 - -
Beljakovine g 28,31 - -
Natrij g 2,74 0 0
Vitamin A μg 2.122,60 53 42
Vitamin D μg 16,00 8 8
Niacin (viamin B3) mg 14,34 102 72
Pantenonska kislina mg 1,04 15 15
Kalij mg 536,56 15 15
Kalcij mg 23,21 2 2
Fosfor mg 268,05 34 34

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)