Jadransko razkožje

  • 13.08.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 15 min

Mešanica zelenjave s kumarami in fižolom je idealna za poletno solato, za ljubitelje pekoče hrane pa dodajte pekočo omako s sardinami ter tako začinite popolno poletno kosilo.

Poglej vse slike

Sestavine

  • 2 sveži kumari
  • 100 g mlade čebule
  • 1 pločevinka rdečega fižola Podravka (400 g)
  • 2 pločevinki sardin pikant Eva (2 X 115 g)
  • 100 g paradižnika češnjevca
  • Za solatni preliv:
  • 1–2 žlici jabolčnega kisa
  • 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • Sol
  • Poper
  • 120 g rukole ali vodne kreše

Priprava

  1. 1.
    Kumaro olupite in narežite na kocke. Čebulo narežite na kolobarčke, dodajte odcejen fižol, paradižnik in odcejene ter na koščke natrgane sardine. Vse sestavine počasi zmešajte.
  2. 2.
    Za preliv zmešajte kis, olje, sol in poper, nato pa s prelivom prelijte solato. Na krožnik razporedite oprano rukolo, jo prelijte s pikantno solato in postrezite.

Nasvet

Namesto rukole lahko uporabite katero koli listnato sezonsko solato.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Maščobe g 18,88 - -
Ogljikovi hidrati g 22,84 - -
Vlaknine g 9,23 - -
Beljakovine g 23,75 - -
Natrij g 2,23 0 0
Vitamin A μg 1.652,05 41 33
Vitamin D μg 135,70 68 68
Vitamin C mg 21,13 28 23
Niacin (viamin B3) mg 12,69 91 63
Pantenonska kislina mg 0,90 13 13
Kalij mg 750,34 20 20
Kalcij mg 99,68 10 10
Fosfor mg 316,89 40 40

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)