Jadranski užitek

  • 17.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 35 min

Iz belega in sočnega mesa osliča z dodatkom črnih oliv ter nasekljanega paradižnika boste dobili sredozemski obrok odličnega okusa.

Sestavine

  • 1 kg osliča (ali 600 g fileta)
  • 5–6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 čebula (80 g)
  • 1 jajčevec (200 g)
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih
  • 1 rdeča paprika (150 g)
  • 2 stroka česna
  • Beli poper
  • 100 g črnih oliv

Priprava

  1. 1.
    Osliča očistite, narežite na kose in skuhajte (približno 10 minut). Nato ribo odcedite, odstranite kožo in kosti.
  2. 2.
    V večji ponvi na segretem olju prepražite na drobno narezano čebulo, dodajte na kocke narezan jajčevec, na rezance narezano papriko in vse skupaj prepražite.
  3. 3.
    Nato dodajte stisnjen česen, nasekljan paradižnik, sveže mlet poper, črne olive in še naprej dušite.
  4. 4.
    Omako pustite, da vre približno 10 minut, nato dodajte pripravljeno ribo in dušite še približno 10 minut.

Serviranje

Kot prilogo postrezite kuhano polento.

Nasvet

Tako lahko pripravite katero koli belo ribo ali lignje.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 530 / 2.215 - -
Maščobe g 34,60 - -
Ogljikovi hidrati g 17,47 - -
Vlaknine g 3,76 - -
Beljakovine g 37,72 - -
Natrij g 1,71 0 0
Vitamin A μg 5.999,40 150 120
Vitamin D μg 322,50 161 161
Niacin (viamin B3) mg 21,05 150 105
Pantenonska kislina mg 1,87 27 27
Kalij mg 828,33 22 22
Kalcij mg 68,25 7 7
Fosfor mg 427,82 53 53

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)